Cum duce punerea în aplicare a deciziilor la CCR la creșterea pensiilor

| 25 mar, 2014

În mod evident, nu judecătorii Curții Constituționale au fost cei care au găsit fondurile bugetare necesare punerii în aplicare a hotărârii de recalculare a pensiilor.

234.000 de pensionari au primit la începutul acestei săptămâni o nouă veste foarte bună, după ce cabinetul a terminat procesul de recalculare al pensiilor intrate în plată după 1 ianuarie 2011, care a condus în medie la o creștere cu 63 de lei.

Acest proces a început la 18 decembrie 2013, dată la care guvernul condus de Victor Ponta a stabilit prin Ordonanță de Urgență modalitatea în care avea să se desfășoare recalcularea. Cabinetul punea astfel în aplicare o decizie a CCR care a decis că în baza unei decizii luate în perioada guvernărilor democrat-liberale prin care era modificată legea pensiilor, românii care au ieșit la pensie după începutul lui 2011 au fost nedreptățiți, nefiindu-le luate în mod corect în considerare veniturile realizate în perioada de activitate.

Ca urmare, printr-un demers reparatoriu, cabinetul condus de Victor Ponta a stabilit prin OUG indicii de corecţie pentru drepturile de pensie ale acelor persoane care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011. Astfel, pentru cei ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011 s-a aplicat un indice de 1,12, în timp ce pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis între 1 ianuarie 2012 şi 22 ianuarie 2013, indicele de corecție a fost calculat la 1,17.

Urmare a aplicării acestor indici, niciunul dintre pensionarii vizați de decizia Curții Constituționale nu a pierdut vreun leu din pensie. Ba, dimpotrivă. În conferința de presă organizată la sediul Ministerului de resort luni, la încheierea procesului de recalculare, ministrul Rovana Plumb a anunțat că toate cele 234.000 de persoane vor beneficia de suplimentări ale punctajelor şi, implicit, ale veniturilor, fiind vorba, în medie, de o creştere de 63 de lei pe pensie. “Aplicarea indicelui de corecție este pentru corelarea mai bună între câștigul salarial și pensia avută. Aplicarea justă a acestui indice este pentru corectarea nedreptăților Guvernului Boc”, a precizat ministrul Rovana Plumb.

De asemenea, foarte important de remarcat este și că decizia de plată a pensiilor majorate va putea fi aplicată imediat. Astfel, premierul a precizat că banii necesari au fost deja prevăzuți în bugetul pe 2014, de la bugetul de stat fiind transferaţi în acest sens către bugetul asigurărilor sociale de stat aproximativ 200 de milioane de lei.

Cabinetul Ponta îndreaptă astfel o altă umilință la care pensionarii au fost supuși în perioada guvernărilor girate de Traian Băsescu, ministrul Muncii subliniind pe bună dreptate că modul în care cabinetul condus de Emil Boc a înțeles să aplice legea a ”creat frustrare și umilință”. Nu este însă singura măsură luată în sprijinul pensionarilor de către cabinetele conduse de către Victor Ponta.

De la preluarea guvernării de către USL, refacerea puterii de cumpărare a pensionarilor a reprezentat un obiectiv prioritar. Astfel, imediat după instalarea la Palatul Cotroceni, primul cabinet Ponta a decis restituirea integrală a CAS-ului reținut în mod ilegal din pensiile și așa foarte mici ale cetățenilor de vârsta a treia.

Totodată, prin bugetul pe anul trecut au fost prevăzute fondurile necesare pentru corelarea pensiilor cu indicele inflației. Această corelare, prevăzută în legea adoptată încă din 2010, a fost mereu prorogată de către cabinetele democrat-liberalale, în contextul în care CCR le-a interzis să diminueze pensiile cu 15%. Ca urmare, veniturile pensionarilor s-au diminuat nu doar prin scăderea celor 5,5 procente de CAS, ci și ca efect al reducerii puterii de cumpărare raportată la majorarea prețurilor. Cabinetul condus de Victor Ponta a reușit însă să găsească sumele necesare pentru ca toate pensiile sa se majoreze în 2013 cu 4%.

Majorarea veniturilor pensionarilor a rămas o prioritate și pentru 2014, în bugetul pe anul acesta fiind prevăzute fonduri nu doar pentru indexarea cerută de lege, ci și pentru o majorare care depășește rata anuală a inflației. Astfel, de la 1 ianuarie, toți pensionarii au primit pensii mai mari cu 3,67%.

Creșterile pensiilor operate în 2013 și 2014 s-au suprapus în mod fericit cu scăderea generală a prețului coșului de consum. Ca urmare, în cei aproape trei ani de la preluarea guvernării de către cabinetele conduse de Victor Ponta, s-au făcut pași importanți pentru majorarea puterii de cumpărare a pensionarilor, categorie care a fost una dintre cele mai afectate de măsurile de austeritate extrem de dure luate după 2009.

În final, merită remarcat și modul absolut politicianist în care reprezentanții PDL și PNL au tratat majorarea pensiilor pentru cei 234.000 de români vizați de decizia CCR. La unison, atât PDL-iștii, cât și PNL-iștii au încercat să minimalizeze eforturile cabinetului, susținând că guvernul era obligat să pună în aplicare decizia Curții.

În mod evident însă, nu judecătorii Curții au fost cei care au găsit fondurile bugetare necesare punerii în aplicare a respectivei hotărâri, ci executivul condus de Victor Ponta, care a luat toate măsurile necesare pentru ca procesul de recalculare să aibă rezultate pozitive pentru pensionari. Ca urmare, oricât s-ar strădui cele două partide să înșele opinia publică, realitatea nu poate fi negată. Cabinetul Ponta a făcut și continuă să facă tot ceea ce este posibil pentru a le asigura pensionarilor o bătrânețe mai liniștită prin majorarea constantă a pensiilor de care aceștia beneficiază. Este de remarcat în acest sens că guvernul ia în considerare încă de pe acum o nouă majorare cu aproximativ patru procente a pensiilor, care ar trebui să se aplice din 2015.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 mar, 2014
pensionar
mai smecherule,Ponta n-a vrut sa dea banii cuveniti,pensionarii au atacat la CC,iar acum este nevoit sa dea banii...
de fapt le da ce nu le daduse...
evident ca nu CC da banii,ca nu CC nu i-a dat la timpul cuvenit,ci guvernul...
nu CC incaseaza taxe si impozite si se imprumuta...
de fapt nu esti smecher,faci pe smecherul..
nu tine
"rahatul" guvernului Ponta,oricat l-ai polei,tot miroase...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ