Cum funcţionează PNL?

| 12 sep, 2013

Partidul Naţional Liberal este astăzi într-o criză care decurge natural de la conducerea ineficientă a partidului.

Trebuie să recunosc faptul că titlul poate fi puţin greşit. Ar fi trebuit să-i dau un titlu mai exact articolului: cum nu funcţionează PNL. Ca orice partid mare, PNL are nevoie de o autoritate care derivă din legitimitatea pe care conducerea centrală de partid o presupune. Traian Băsescu a reprezentat fără îndoială o autoritate în PD. Ca preşedinte, indiferent de „mişculaţiile” care se petreceau în jurul său, decizia sa era şi decizia partidului. Adrian Năstase, unul dintre cei mai respectaţi prim-miniştri ai României, a condus PSD cu o tenacitate care i-a oferit şi autoritatea, şi legitimitatea de care a avut nevoie. Chiar şi PDL-ul lui Blaga este bine aliniat în spatele acestuia, cu posibila excepţie a unei disidenţe loiale tandemului Băsescu – Udrea. Liderul legitim şi credibil pentru activul de partid este o condiţie sine qua non a oricărui partid care are ambiţii de guvernare.

Partidul Naţional Liberal este astăzi într-o criză care decurge natural de la conducerea ineficientă a partidului. Primul argument care probează această teorie este formarea Iniţiativei România Liberală, o alternativă concurentă pentru electoratul liberal din România care, cu exemplare politice puternice, cum ar fi Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, are şanse să câştige rapid teren în faţa PNL.

Crin Antonescu a dormit toată vara. Vacanţele frecvente ale liderului liberal l-au scos total din politica de vară care, dacă ne aducem aminte, a fost destul de încărcată. Asemenea greierului din fabulă, Crina Antonescu a pierdut destule puncte electorale care i-ar fi putut servi acum. Nu trebuie să îi facem lui Antonescu o critică gratuită, dar cel mai probabil în această cheie trebuie să privim ultimele declaraţii ale liderului liberal.

Crin Antonescu se plasează, oarecum imprudent, într-o imagine de neştiutor şi de necunoscător a problematicii de la Roşia Montană. Paşii tactici sunt relativ uşor de identificat. În prima declaraţie notabilă din ultimele zile, înainte să-şi exprime poziţia contra proiectului de la Roşia, Antonescu spunea: „Suntem la guvernare, dar nu suntem la putere”. Este lesne de înţeles cum Antonescu a vrut să se plaseze, împreună cu PNL în afara dezbaterii pe proiectul de la Roşia Montană şi în afara sferei de responsabilitate pe care aprobarea sau respingerea acestui proiect o implică.

Punctual, Crin Antonescu declară că nu a existat nicio discuţie în USL pe tema Roşia Montană. Mai mult decât atât, Antonescu îşi justifică ignoranţa invocând lipsa de comunicare cu premierul Victor Ponta. Dacă punem puţină ordine în fluxul mare de declaraţii pe care Antonescu le-a făcut recent, ne vom da seama că lucrurile nu au cum să fie aşa şi Crin Antonescu minte. Importanţa faptului că un politician minte nu are cum să fie atât de mare, până la urmă dacă exista cuvânt în politica românească Crin Antonescu se întorcea la cariera sa de profesor de istorie. Important este însă să vedem cum şi de ce minte Crin Antonescu.

Să luăm lucrurile pe rând.

• „Susţin Guvernul, colegii mei de partid, partidul pe care îl conduc este parte integrantă, este jumătate din Guvern, facem parte din majoritatea parlamentară. Suntem însă la putere? Eu cred că nu", a spus Antonescu acum două zile.

Dacă PNL şi Antonescu nu sunt la putere, dihotomia putere – opoziţie ne indică faptul că liberalii sunt în opoziţie. Totuşi, jumătate din ministerele Guvernului Ponta sunt ocupate de miniştrii PNL. Un prim nonsens.

 

• „După o dezbatere nu foarte aplicată, în urma unui vot copleşitor, poziţia politică asumată de parlamentarii PNL este de a vota împotriva acestui proiect de lege (n.r. - Roşia Montană)", a spus Antonescu.

De ce este PNL împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montană când ministrul economiei de atunci, Daniel Chiţoiu, a susţinut proiectul în 2012? Nu a trecut atât de mult timp de atunci şi condiţiile contractuale între statul român şi RMGC s-au îmbunătăţit, poate şi în urma discuţiilor pe care reprezentanţii companiei le-au avut inclusiv cu domnul actual vicepremier şi vicepreşedinte PNL Daniel Chiţoiu. Aşadar, PNL este împotriva exploatării astăzi, dar acum un an susţinea demararea exploatării, activ, cu subiect şi predicat. O nouă inconsecvenţă.

 

• „Nu am discutat cu premierul despre Roşia Montană”, declară preşedintele senatului, Crin Antonescu. Mesajul a fost preluat şi de alţi comunicatori ai PNL, spre exemplu Andrei Gerea, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor.

Dacă cineva îşi poate imagina faptul că un proiect care a fost asumat de toţi membrii cabinetului Ponta, inclusiv cei liberali, are o formă pe care preşedintele partidului nu o cunoaşte, acel cineva este cel puţin naiv. Cazul Roşia Montană a fost discutat în USL pentru că nici una din cele două forţe politice care compun astăzi alianţa nu ar fi putut să îşi asume singură începerea exploatării în zonă. Cazul Roşia Montană a fost asumat, în primă instanţă, de către guvernul USL în integralitatea acestuia. În cea de-a doua instanţă, unul din cei doi parteneri şi-a retras susţinerea - PNL. O altă inconsistenţă.

 

Exemplele pot continua, dar ceea ce trebuie să ne dăm seama rapid, până nu ne scufundăm în potopul de informaţii pe acest subiect, este faptul că Antonescu a zis „da” pentru Roşia Montană, iar apoi, la presiunile unor membri de partid, a cedat şi a spus „nu”. A spus nu şi a fost nevoit să mintă, aşa cum am arătat mai sus. Cu prima minciună pe care Antonescu a spus-o, liderul liberal s-a angajat şi la restul minciunilor din următoarele zile. Dacă presupunem prin absurd că Antonescu nu minte şi spune adevărul, atunci ajungem la concluzia că neştiinţa lui faţă de proiectul Roşia Montană, faţă de despăgubirile pe care staul român trebuie să le plătească dacă exploatarea nu are loc, faţă de implicaţiile exploatării asupra mediului, este pur şi simplu o dovadă de iresponsabilitate din partea liderului PNL. Subiectul a fost de notorietate pentru toată lumea, ne vine greu să credem că al doilea om în stat nu a fost informat despre implicaţiile acestuia şi dacă aşa este, vina pentru necunoaştere este numai a lui Crin Antonescu.

„Liderul” Antonescu şi-a pierdut legitimitatea în faţa colegilor de partid, care îl ghidonează după bunul plac. Prin declaraţiile pe care le face, Antonescu ţinteşte să îşi redobândească un post legitim la conducerea PNL. Cel mai probabil, această poziţie pe care Crin o adoptă astăzi cu uşurinţa mânuirii unei pene va atârna ca o piatră de moară în războiul care se va da la prezidenţialele de anul viitor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 sep, 2013
Vic
De unde știi?
Mă crucesc când citesc ce scrie aici. Numai mincini pesediste!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ