Cum îți poți gestiona eficient bugetul lunar

| 20 oct, 16:49

Abilitățile de gestionare a bugetului au devenit o adevărată necesitate din cauza veniturilor insuficiente, a instabilității financiare sau a unor situații neprevăzute. Fie că vrei să economisești pentru o vacanță sau pentru a-ți permite ceva ce îți doreai de mult timp, este necesar să cunoști câteva metode prin care poți echilibra veniturile și cheltuielile astfel încât să îți ajungă banii.

Pentru un ghid complet, poți citi aceste sfaturi de la specialiști.

Iată și alte recomandări practice de care să ții cont atunci când vrei să ai siguranța financiară mult dorită.

  1. Notează suma de care dispui lunar

În altă ordine de idei, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să stabilești care este suma lunară de care dispui. Dacă ai mai multe surse de venit, trage o linie și vezi care este venitul tău total lunar.

  1. Plătește cât mai repede datoriile pentru a evita dobânzile

Dacă vrei să economisești cu adevărat, evită să mai amâni plata datoriilor, deoarece pe măsură ce se acumulează, vor deveni din ce în ce mai greu de achitat. Din suma pe care ai stabilit-o la pasul 1, scade datoriile sau măcar un procent din acestea, dacă nu le poți achita integral într-o lună.

Evită să faci credite la bancă. Sumele mari care sunt alocate pot fi tentante, însă și ratele se vor întinde pe o perioadă lungă de timp, iar suma totală pe care o vei restitui în final va fi cu mult mai mare din cauza dobânzii acumulate.

Dacă chiar ai nevoie urgent de bani, mai bine apelează la un credit IFN, având în vedere că sumele pe care le poți accesa sunt mai ușor de restituit ulterior. În primul rând, în cazul creditului nebancar poți rambursa direct în contul tău de client o parte din suma împrumutată atunci când dispui de ea. În plus, pentru creditul IFN suma împrumutată nu este la fel de mare precum cea pe care o oferă banca, ceea ce înseamnă că îți va fi mult mai ușor să o acoperi într-un timp scurt.

  1. Stabilește cheltuielile lunare

Urmărește-ți comportamentul de consum și vezi pe ce anume cheltui banii în mod uzual, pe lângă chirie, utilități și alimente. Poți contoriza totul cu ajutorul unor aplicații speciale pentru mobil sau direct într-o agendă. La finalul lunii, trage o linie și vezi ce procent se duce pe haine, jucării sau alte lucruri care nu sunt de strictă necesitate. Propune-ți o sumă fixă pe care să o cheltui lună de lună și încearcă să nu faci prea multe excepții. Ulterior, vei constata că în câteva luni ai economisit o sumă importantă de bani.

  1. Nu te abate de la obiectivele propuse

Odată ce ai strâns o parte din bani, poate deveni tentant să îi folosești în diverse scopuri, însă adu-ți aminte care este obiectivul tău. Dacă vrei să mergi într-o vacanță mai lungă, imaginează-ți ce bine te vei simți atunci când te vei afla cu adevărat acolo și evită cheltuielile care te vor îndepărta de la planul tău. Dacă îți place foarte mult să călătorești, poți face un fond dedicat excursiilor. Potrivit Forbes.com, vacanțele au numeroase beneficii, precum reducerea stresului, îmbunătățirea somnului și a sistemului cardiovascular. Prin urmare, obiectivul pe care ți-l propui ar trebui să fie în centrul atenției tale. Nu te abate de la el dacă vrei să te bucuri de satisfacția reușitei dar și de un buget echilibrat, mereu în avantajul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ