Cum luptă Guvernul împotriva creşterii preţului la energie

| 31 iul, 2013

Introducerea ajutoarelor pentru energia electrică folosită la încălzirea locuinţelor este motivată de faptul că există zone în care furnizarea energiei termice în sistem centralizat este prea scumpă sau în care costul de producţie al acesteia este prea ridicat pentru a fi suportat de cetăţeni.

Evoluţia preţului la energie a fost un subiect ce a născut mai multe dezbateri cu privire la cum vor fi afectaţi românii şi despre cum va acţiona Executivul în privința noilor creşteri. Încă din luna martie problema preţurilor la energie a fost pusă pe masa Guvernului, fiind abordată în şedinţele săptămânale.

În cadrul uneia dintre şedinţele din luna martie, premierul Victor Ponta le solicita miniştrilor cu atribuţii în acest domeniu să găsească cele mai bune soluţii pentru familiile cu venituri reduse. Primul ministru propunea la acea vreme două soluţii - tarife sociale mai mici sau acordarea unui sprijin social.

Săptămâna aceasta Guvernul a publicat un Proiect de Ordonanţă prin care se stabileşte nivelul ajutoarelor sociale ce vor fi acordate familiilor sau persoanelor cu venituri reduse. În Nota de Fundamentare a proiectului se precizează că de la 1 iulie preţurile la gaze naturale şi energie electrică au crescut, iar cheltuielile pentru încălzire din sezonul rece 2013-2014 vor fi mai mari.

Astfel, din documentul publicat de Executiv rezultă că ajutoarele vor varia între 48 de lei şi 240 de lei, în funcţie de venituri. Prin acordarea acestor ajutoare se preconizează că se va acoperi între 100% şi 20% dintr-un consum maxim de aproximativ 16 kwh/zi.

Măsura luată de Guvernul Ponta este una care vizează protecţia socială pentru perioada sezonului rece. Până în acest moment, după cum reiese şi din materialul Executivului, nu au fost luate măsuri care să vizeze protejarea cetăţenilor în această perioadă.

Conform reprezentanţilor Ministerului Muncii, introducerea ajutoarelor pentru energia electrică folosită la încălzirea locuinţelor este motivată de faptul că există zone în care furnizarea energiei termice în sistem centralizat este prea scumpă sau în care costul de producţie al acesteia este prea ridicat pentru a fi suportat de cetăţeni.

În acest moment există o parte semnificativă a populaţiei ţării noastre care va beneficia de măsura Executivului. Ajutoarele acordate de Guvern vizează aproximativ 24 de mii de familii şi persoane singure, care nu au posibilitatea încălzirii locuinţei. Aceste familii trebuie ajutate prin intermediul statului, deoarece presiunea creşterii preţului la gaze se răsfrânge în mod evident și asupra vieţii lor de zi cu zi.

Spre deosebire de predecesorii săi, actualul Executiv dă dovadă că are în vedere protejarea celor cu venituri mici şi nu mazilirea lor prin măsuri fiscale menite să îi lase fără bani. După ce la începutul acestui an se discuta despre soluţii de ajutorare a familiilor cu venituri reduse, la ora actuală Guvernul se ţine de cuvânt. Este un pas înainte spre îmbunătăţirea traiului românilor şi d pentru a-i ajuta să treacă peste anotimpul rece mai uşor.

După ce au adoptat creşterea salariului minim şi reducerea TVA la pâine, decizia acordării de ajutoare familiilor afectate de scumpirea gazelor se încadrează în politica socială pe care Guvernul actual a abordat-o de la preluarea mandatului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ