Cum mai arată cea mai dură închisoare de pe vremea comunismului? - FOTO EXCLUSIV

| 15 oct, 2013

Penitenciarul de la Râmnicu Sărat, cel mai dur de pe vremea comuniştilor, păstrează nemodificat spaţiul în care a funcţionat cumplita temniţă comunistă. Denumită şi "Închisoarea Tăcerii" din cauza regimului absolut de izolare, fosta puşcărie se vrea transformată, în următorii doi ani, în Memorial al Victimelor Comunismului. Obiectiv.info vă prezintă în ce stare se află acum clădirea fostei temnițe a lui Corneliu Coposu.

Fostul penitenciar de Râmnicu Sărat îşi menţine încă aspectul din perioada interbelică. De la zidurile înalte ce înconjoară clădirea şi până la cele 35 de celule în care au fost închişi deţinuţii politici, fosta temniţă aminteşte şi acum de ororile care s-au petrecut aici în timpul regimului comunist. Beciul închisorii sau "neagra", cum i se mai spunea, nu poate fi vizitat.

foto: Ramona Dascălu

Clădirea prevăzută cu parter și etaj pare încă destul de trainică, chiar dacă pe alocuri mai cad bucăţi din tencuială. Aerisită şi curăţată de angajaţii de la salubrizare, fosta închisoare ar putea primi oricând vizitatori. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă. După două încercări eşuate de a vizita fosta temniţă, reporterii Obiectiv.info au reuşit să pătrundă în curtea şi în clădirea închisorii. Poarta puşcăriei era zăvorâtă şi de această dată, dar din interiorul curţii se auzeau zgomotele unei drujbe. După câteva bătai în poarta de lemn a puşcăriei, un bărbat în jurul vârstei de 40 de ani a deschis poarta.

Aşa am aflat că, de fapt, curtea şi clădirea fostei închisori nu sunt păzite de nimeni, în afară de trei câini. Bărbatul, muncitor la un atelier de tâmplărie improvizat în curtea puşcăriei, a afirmat că este paznicul şi totodată ghidul închisorii. El a mai spus că de multe ori a fost chemat de acasă şi în weekend pentru a întâmpina vizitatorii. Lucrul cel mai neobişnuit este că  face aceast lucru din plăcere, fără să fie plătit de cineva. Mai mult, uneori este certat de patron pentru că îşi neglijează slujba de tâmplar în favoarea pasiunii de ghid al închisorii. Cu zâmbetul pe buze, a spus că i s-au promis în nenumărate rânduri recompense financiare, doar că până acum acestea nu au venit.

Parterul închisorii este prevăzut cu opt celule pe partea dreaptă şi opt pe partea stângă, care păstrează şi acum numerele pe uși. Celula cu numărul 14 este una mai specială, deoarece aici a fost închis, timp de 5 ani, omul politic Ion Diaconescu, considerat unul dintre cei mai periculoşi deţinuţi ai penitenciarului.

La etajul închisorii au fost închişi alţi doi lideri politici importanţi, care au luptat împotriva regimului comunist. Unul dintre ei nu numai că a supravieţuit regimului dur de la închisoarea din Râmnicu Sărat, dar a şi devenit la începutul anilor 90 liderul partidului PNŢCD. Este vorba despre Corneliu Coposu, care şi-a petrecut 15 ani din viaţă în închisorile comuniste, dintre care 8 ani la Râmnicu Sărat. El a fost deţinutul politic al camerei 31.

Ion Mihalache, deţinut politic al închisorii de la Râmnicu Sărat şi prieten cu Corneliu Coposu, a murit în temniţă. El a fost supus la numersoase torturi de către directorul penitenciarului, Alexandru Vişinescu. Liderul ţărănist s-a dovedit a fi unul dintre cei mai aprigi contestatari ai regimului de detenţie.  Mihalache a fost închis timp de 4 ani în celula cu numărul 30,  unde si-a găsit şi sfârşitul.

Celulele au rezistat de-a lungul timpului, însă clădirea în care au fost birourile directorilor penitenciarului de la Râmnicu Sărat se află în paragină.  Aşezată la intrarea în curtea penitenciarului, casa directorilor era formată din 5 camere. Şi Alexandru Vişinescu, temutul torţionar aflat acum pe buzele tuturor, a locuit în casa penitenciarului între ani 1956-1963, timp în care a condus şi închisoarea.

Fosta închisoare se află în prezent în administrarea IICMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc), care își propune să facă aici un Memorial al Victimelor Comunismului. Proiectul are ca termen de finalizare anul 2016. Recent, Guvernul a acordat Institutului fondurile necesare pentru realizarea studiilor tehnice în vederea restaurării imobilului.

Puteţi vedea AICI cum o să fie organizat muzeul memorial al închisorii de la Râmnicu Sărat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ