Cum manipulează presa lui Sârbu pentru a justifica schimbarea discursului

| 20 noi, 2014

Acest standard dublu probabil că va constitui cheia de boltă a întregului efort de manipulare depus de oamenii lui Adrian Sârbu în lunile următoare.

Gândul a publicat miercuri un material amplu despre vizita la Bucureștia a doi înalți funcționari ai Departamentului de Stat al SUA. Rose Gottemoeller, subsecretar de stat al SUA pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, şi Frank Rose, negociatorul principal pentru acordul cu țara noastră privind scutul antirachetă, au acordat un interviu pentru Gândul, discutând atât despre relația dintre România și SUA, cât și despre rezultatul alegerilor de duminica trecută. De fapt, acest ultim subiect a constituit și elementul prezentat încă din titlu, cei de la Gândul titrând că „Doi emisari ai SUA au venit la Bucureşti a doua zi după alegeri. Rose Gottemoeller: <>”.

Desigur, nu trebuie să fi specialist pentru a vedea implicațiile indirecte ale unei asemenea comunicări, dorindu-se sugerarea ideii că o victorie a lui Victor Ponta nu ar fi reprezentat un triumf al democrației în România. În schimb, mult mai subtilă este problema afirmației despre „PREŞEDINTELE ales Iohannis și GUVERNUL SĂU”, ea reprezentând o traducere intenționat greșită din engleză.

În realitate, reprezentanții guvernului SUA au vorbit despre „government”, termen utilizat în SUA cu sensul larg de „administrație”, în contextul în care președintele american este și șeful nemijlocit al Executivului. Astfel, pentru americani, termenul de „Administrație” însemnă președintele și guvernul pe care îl conduce personal. În schimb, atunci când se referă la cadrul politico-adminstrativ din alte state, diplomații americani folosesc cuvântul „government” pentru a defini o conducere politică în general, nu pentru a vorbi specific despre un guvern.

Astfel, avem imaginea unui efort de manipulare subtil, pe care redacția din care face parte și Cristian Tudor-Popescu îl încearcă. Lucrurile devin și mai clare dacă avem în vedere că Gândul este membru al Mediafax Group, adică ce a mai rămas sub controlul lui Adrian Sârbu după ce a vândut Media PRO. Pentru a pune lucrurile în context, acum câteva luni Parlamentul a respins o Ordonanță de Urgență emisă de guvernul Radu Vasile prin care trustul era scutit de plata anumitor taxe de legate de publicitate, decizie ce a afectat puternic interesele lui Sârbu.

De atunci, acea parte din mass-media încă controlată de Adrian Sârbu a început o campanie negativă la adresa lui Victor Ponta. De exemplu, cei de la Mediafax au publicat în ultimele luni mai multe știri politice și economice trunchiate cu scopul vădit de a crea actualului guvern o imagine negativă, în timp ce editorialiștii de la Gândul îl atacau aproape zilnic pe actualul premier pentru presupusa sa intenție de a concentra toată puterea din România în mâinile sale. Acest standard dublu probabil că va constitui cheia de boltă a întregului efort de manipulare depus de oamenii lui Adrian Sârbu în lunile următoare.

Acum, după ce alegerile au fost câștigat de Klaus Iohannis, propaganda făcută de oamenii lui Sârbu s-a transformat dintr-una negativă la adresa lui Victor Ponta într-una pozitivă la adresa lui Klaus Iohannis. Titlul articolului din Gândul este reprezentativ pentru întreg efortul depus de o anumită parte a mass-mediei din România pentru a acredita ideea că o posibilă schimbare de conducere de la Palatul Victoria rezultat din formarea artificială a unei noi majorități parlamentare nu doar că este normală, dar este și încurajată de partenerii externi ai României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 noi, 2014
camy
Turcescu, Sarbu, Rares Bogdan, Nasul, etc sunt niste "mercenari" , "agenti acoperiti" platiti cu sute de mii de euro care fac de ras Romania.

Toti bogatasii fara nerusinare NU PLATESC TAXE LA STAT!!!
si se cred oameni de dreapta si-au facur averi prin furturi si afaceri cu statul.
Ce face Justitia, ce face DNA!!! Sa li se confiste averile facute prin furt. Locul lui Sarbu este in inchisoare alaturi de Voiculescu

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ