Cum s-au mobilizat autorităţile pentru gestionarea situaţiei din ţară

| 26 ian, 2014

Începând cu dupa-amiaza zilei de 24 ianuarie, 18 judeţe şi Bucureştiul se află sub cod portocaliu de ninsori, conform informaţiilor furnizate de Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Avertizarea cod portocaliu de ninsori şi viscol, valabilă până duminică la ora 18:00, ar putea fi prelungită până luni, cu posibilitatea de a fi emis şi codul roşu în anumite zone, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu, în cadrul Comandamentului de iarnă convocat la Palatul Victoria.

Chiar dacă zăpezile şi viscolul au venit mai târziu în această iarnă, autorităţile nu au fost luate prin surpindere. Astfel, la Palatul Victoria a fost organizat un comandament de iarnă, cu rol de coordonare operativă a intervenţiilor autorităţilor precum şi de informare a mass-media cu privire la situaţia din teritoriu în regim de iarnă.

În acest sens, premierul Ponta a solicitat o mobilizare exemplară la nivelul tuturor autorităţilor cu responsabilităţi în a interveni în condiţii de cod portocaliu. „Vreau ca toată lumea să fie în dispozitiv. Vreau ca lucrurile să funcţioneze foarte bine”, a cerut explicit premierul. Totodată, primul ministru a anunţat că începân cu săptămâna care urmează vor fi modificate anumite proceduri, în aşa fel încât să existe un protocol foarte clar de funcţionare şi intervenţie pentru situaţiile de urgenţă, catastrofe, accidente.

Coordonarea Comandamentului de iarnă i-a fost încredinţată vicepremierului Gabriel Oprea, recent numit şi interimar la Ministerul Administraţiei şi Internelor, după demisia din funcţie a lui Radu Stroe. Astfel, conform planului pus la punct de Gabriel Oprea, În judeţele care intră sub incidenţa codului portocaliu, persoanele cu funcţii de decizie vor asigura serviciul de permanenţă la toate instituţiile care au responsabilităţi în adoptarea măsurilor imediate, iar insituţiile prefecţilor şi unităţile MAI, precum şi la primării şi alte instituţii angrenate.

În teren, vicepremierul Oprea a solicitat verificarea în regim de urgenţă a stocului de materiale necesare intervenţiei (materiale antiderapante), concomitent cu verificarea stării operative a mijloacelor de intervenţie (combustibil şi piese de schimb necesare utilajelor de dezăpezire).

De asemenea, au fost puse în aplicare, din timp şi cu fermitate, restricţiile pentru circulaţia pe drumurile publice. Iar rezultatele s-auz văzut imediat. Nu au mai existat sute de cazuri de oameni înzăpeziţi pe drumurile publice, după ce autostrăzile A1, A2 şi A3 precum şi drumurile naţionale din zonele cu viscol puternic au fost închise.

Mobilizarea exemplară a autorităţilor în condiţii de cod portocaliu demonstrează că gestionarea situaţiei din ţară poate fi realizată în mod optim. Acolo unde există bună organizare şi o coordonare eficientă de la centru, problemele inerente cauzate de iarnă pot fi ţinute sub control, fără a fi puse în pericol vieţile oamenilor.

Tag-uri: autorităţi, viscol
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ