Cum se lovește Constituția de ușile închise în nasul lui Crin Antonescu

| 08 iul, 2013

Explicația pentru care Antonescu nu are parteneri externi, nu este credibil în afara țării, dar nici nu face eforturi în acest sens este simplă. Întreaga sa energie este consumată pe atitudini belicoase.

Modificarea Constituției rămâne o piatră de moară agățată de gâtul lui Crin Antonescu. Ambiția sa de a prelua coordonarea unei comisii de revizuire a legii fundamentale în condițiile în care nu are pregătire juridică și poate fi ușor acuzat că își construiește o Consituție pentru sine în calitate de candidat la alegerile prezidențiale se dovedește una dintre cele mai nefericite decizii politice luate de liderul liberal.

Mai mult, nici măcar oportunitățile oferite de o asemenea poziție în ceea ce privește comunicarea și comportamentul politic consensual în țară, respectiv activ în străinătate nu au fost valorificate de Crin Antonescu. Ultima demonstrație a incapacității președintelui PNL de a comunica în exterior în legătură cu modificarea Constituției ne-a fost oferită de observațiile Comisiei de la Veneția.

Domnul Antonescu nu pare să înțeleagă faptul că o temă precum modificarea Constituției într-o țară membră UE este un subiect de interes și în țările Uniunii, nu doar în România. Legea fundamentală a unei stat membru trebuie să respecte anumite principii agreate la nivelul comunității europene. Acesta este, până la urmă, unul dintre scopurile existenței Comisiei de la Veneția. Crin Antonescu a ignorat însă complet planul comunicării în exteriorul țării, ratând o dată în plus examenul relaționării internaționale, atât de important pentru cineva care se vrea președintele țării.

Explicația pentru care Antonescu nu are parteneri externi, nu este credibil în afara țării, dar nici nu face eforturi în acest sens este simplă. Întreaga sa energie este consumată pe atitudini belicoase. Drept urmare, a fost nevoie să vină Comisia de la Veneția la București pentru a repara Constituția lui Crin.

Dintre cele mai importante observații ale Comisiei de la Veneția am reținut solicitarea reformulării unor articole din proiectul de revizuire a Constituţiei elaborat de Comisia condusă de Crin Antonescu, printre care articolul care definește puterile statului - în cadrul căruia președintele nu este menționat ca parte a puterii executive.

Modificarea Constituției este un subiect care întră în responsabilitatea politică a lui Crin Antonescu. În aceste condiții, orice încercare de fugă de responsabilitate și orice eșec în promovarea acestui proiect politic sunt contabilizate exclusiv de liderul liberal. Dincolo de susținerea politică masivă de care beneficiază ca urmare a majorității USL, domnul Antonescu ingoră un lucru esențial. Coordonarea procesului de modificare a legii fundamentale a țării solicită exact acele abilități care alcătuiesc profilul ideal al unui președinte. Or, incapacitarea sa de a demonstra că are abilități de coordonare a Comisiei de revizuire a Constituției se traduce într-un test ratat al capacității sale de a fi președinte al României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 iul, 2013
Liana
ratat
Antonescu insusi este un ratat prin excelenta.In ceea ce priveste constitutia nu stiu care vor fi cei care-i vor da girul.Probabil ratati ca si Antonescu.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ