Cum se propagă o minciună. Noul sistem de colectare a taxelor nu contravine normelor europene

| 07 noi, 2013

Acuzaţia că o calculare a accizei în funcţie de inflaţie ar încălca normele europene este o minciună, care nu are nicio bază.

Titluri mari, de o şchioapă, cum că noul sistem de colectare a texelor ar încălca normele europene, fapt ce ar pune ţara noastră într-o situaţie de infringement, au abundat mai multe surse media. Se pare că abordarea de tip panicard este adoptată din ce în ce mai mult de unele surse media. Problema este că informaţiile nu sunt verificate, iar deontologia profesională lipseşte cu desăvârşire la unii. Acuzaţia că o calculare a accizei în funcţie de inflaţie ar încălca normele europene este o minciună, care nu are nicio bază. În Marea Britanie, stat membru al UE, din zona non-euro, ca şi România, accizele cresc cu inflaţia anuală, atunci când preţurile petrolului sunt ridicate. În momentul în care preţul scade sub un anumit nivel, accizele cresc cu rata inflaţiei + 0,01 lire sterline per litru.

Faptul că sunt promovate informaţii de genul acesta cu scopul de a băgă panică în cetăţeni au menirea să acopere veştile bune în urma negocierilor dintre FMI şi Guvern. Într-un articol de pe Obiectiv.info se prezintă pe larg această manevră, iar legat de inflaţie se menţionează că atunci când unele surse media nu pot nega o evidenţă, încearcă să panicheze românii cu veşti proaste inventate. „Nu contează că există un indicator major care cuprinde toate schimbările, care se numeşte inflaţie, şi care este anticipat a creşte în limite foarte decente, mai puţin decât creşterile de salarii şi pensii, de exemplu. Pensiile, de pildă, se indexează cu aproape 4%, în timp ce inflaţia anticipată este undeva puţin peste 2%. Ce înseamnă asta? Înseamnă că veniturile pensionarilor vor creşte mai mult decât vor creşte preţurile”.

Toată frenezia de tip panicard a fost dezamorsată atât de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, cât şi de consilierul Adrian Vasilescu de la BNR. Isărescu a spus că impactul creşterilor de accize şi a noilor taxe este limitat, de aproximativ 0,2%. Adică nu va exista o explozie a preţurilor, iar cine spune altceva are interesul direct de a crea panică. Vasilescu a precizat că măsurile luat de guvern sunt bune, că nu vor creşte preţurile şi că pe fond, este nevoie de extinderea bazei de impozitare şi asta se întâmplă. „Toată lumea face imediat o legătură între măsurile respective şi rata inflaţiei şi presa s-a cam inflamat, plecând de la ideea că o să vedem noi ce-o să fie în 2014, inflaţie mare, cum o să crească preţurile. Ei bine, Banca Naţională a făcut şi ea calcule şi analize. Guvernatorul a subliniat foarte limpede că impactul asupra inflaţiei va fi de 0,2%, iar acele consecinţe în lanţ vor fi minime.  Impactul va fi minim".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ