Mugur Isărescu îl sprijină pe Victor Ponta în fața criticilor legate de înțelegerea cu FMI

| 05 noi, 2013

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a apreciat măsurile anunțate de premierul Victor Ponta în domeniul fiscal și al salarizării, declarând că economia României a resimțit o revigorare în acest an pe baza creșterii exporturilor și a producției agricole.

Prognoza de creștere economică pentru anul 2014, de 2,2%, este una realistă și prudentă, fiind totodată posibilă o dezvoltare economică mai accentuată, a mai spus Mugur Isărescu.

“Exporturile, alături de producţia agricolă a acestui an au reprezentat principalul motor al revigorării creşterii economice din România. (...) Mi se pare realistă şi prudentă (prognoza de creştere economică pentru 2014 - n.r.). Eu aş spera pe o creştere mai mare”, a declarat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu crede totodată că măsurile pe care premierul Victor Ponta le-a anunțat în domeniul fiscal nu vor genera sub nicio formă scumpiri generale, această idee reprezentând un clișeu al gândirii din ultimii 20 de ani.

Dimpotrivă, deciziile luate de Guvern în domeniul diversificării bazei de impozitare vor avea un impact limitat, reprezentând corecții care trebuiau aplicate atât pe partea de cheltuieli, cât și pe cea de venituri.

“Nu vedem deloc (la nivelul BNR - n.r.) o avalanşă de scumpiri, scumpiri în lanţ. Acestea sunt tabu-urile noastre de 20 de ani încoace. Impactul este limitat undeva la 0,2%. Erau de aşteptat unele corecţii, fie pe partea de cheltuieli, fie pe partea de venituri. Până la urmă, Guvernul a hotărât să meargă pe ambele”, a declarat Isărescu marți, într-o conferință de presă.

Totodată, șeful Băncii Naționale a subliniat faptul că evoluția actuală a inflației a permis BNR să ajusteze politica monetară într-un mod avantajos, iar reducerile succesive ale ratei dobânzii de politică monetară s-au reflectat favorabil asupra ratei dobânzii la creditele acordate în sectorul real.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ