Guvernul taie în carne vie la Fondul de Contragarantare. Ce urmează

| 05 noi, 2013

Corpul de Control al Primului-ministru a făcut public un raport din care reiese jaful desfășurat la Fondul Român de Contragarantare.

După ce i-a prins pe membrii Consiliului de Supraveghere și cei ai Directoratului că au comandat foie gras și chateaubriand din bani publici, că și-au dat niște salarii și prime greu de imaginat pentru muritorul de rând, toate acestea fără ca Fondul să aibă practic activitate (au fost semnate convenții cu trei fonduri de garantare care activează în țara noastră și care au fost astfel mandatate să îndeplinească și funcția de contragarantare), premierul Victor Ponta a decis să facă curățenie și astfel l-a numit pe Cristian Socol președinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului.

Socol a fost până acum consilier de stat pe probleme macroeconomice în cadrul Cancelariei Primului-ministru, iar luni a fost eliberat din funcție și numit consilier onorific al premierului, funcție neremunerată, în paralel cu postul de la Fondul de Contragarantare.

Fostul consilier de stat are acum o misiune dificilă, aceea de a curăța „mizeria” de la FRC. Cristian Socol este conferențiar la Academia de Studii Economice și, alături de Liviu Voinea, face parte din noua generație de economiști.

Dar ce s-a întâmplat mai exact la FRC. Corpul de Control al Premierului a descoperit că în perioada 2009-2013 s-au făcut cheluieli excesive şi fără acoperire pe salarii şi prime pentru directori, acestea ridicându-se la peste 4,6 milioane de lei. De exemplu, Popescu Ionel, presedintele Fondului pana la data de 30.04.2013, a incasat 1.847.574 lei, iar Saramet Aurel si Cojocaru Lucian, membri ai Consiliului de Supraveghere, au primit fiecare suma de 474.729 de lei. De asemenea, in aceeasi perioada, remuneratiile brute si drepturile banesti ale presedintelui si membrilor Directoratului au ajuns la aproape 7,9 milioane de lei. Și cum obrazul subțire cu cheltuială se ține, membrii organelor de conducere și administare ale Fondului au decontat 25 de mese servite la restaurant sau în regim de catering în valoare de 66.000 de lei noi, adică 660 de milioane lei vechi, printre preparatele servite numărându-se foie gras, piept de raţă, muşchi de vită, chateaubriand, purcel la cuptor, pară în sos de vin și vinuri scumpe. N-au reușit totuși să ajungă la performanța fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu, campionul absolut al protocolului, care a „spart” 10 milioane de lei noi pe sticle de whiskey la 1.700 de lei, mușchi de vită la 3.500 lei/kg, vinuri la 1000 de lei și multe alte preparate de lux, dar și cosmetice.

Cristian Socol are așadar o misiune dificilă. Pe lângă faptul că va trebui să-i dezvețe pe membrii conducerii să mai mănânce la propriu banii instituției, va trebui să dezlege și ițele complicate cu miros penal ale actelor încheiate de foștii președinți. Mult succes, domnule Socol!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ