VESTE BUNĂ: BNR a coborât prognoza pentru inflaţie la 1,8%

| 09 noi, 2013

Banca Națională a României a coborât prognoza pentru inflație de la 3,1% la 1,8% pentru 2013 și de la 3,1% la 3% pentru anul viitor, înregistrându-se astfel noi mimime istorice la acest capitol. Scăderea inflației are un impact pozitiv asupra economiei, dar și la la nivel individual, fiecare român va resimți în buzunare acest lucru.

 

În același raport realizat de Banca Națională a României este menționată și o scădere a prețurilor de consum în luna septembrie față de luna anterioară cu o,6%, scădere pe care guvernatorul BNR o explică prin scăderea TVA la pâine la 9%. Măsura guvernului de a reduce taxa pe valoarea adăugată la produsele de panificație, pe lângă faptul că a condus la diminuarea evaziunii fiscale în acest domeniu, s-a reflectat și la nivelul inflației prin scăderea ratei.

Dar, până la urmă, ce efecte generează scăderea inflației?

Inflația reprezintă pe de o parte, creșterea prețurilor și pe de altă parte, scăderea puterii de cumpărare a banilor. Acest lucru se traduce simplu astfel: dacă înainte de majorarea prețurilor puteai să-ți faci cumparaturile săptămânale cu 200 de lei, după majorare, cei 200 de lei îți ajung să te aprovizionezi doar pentru cinci zile. Prin urmare, vestea bună dată de BNR reprezintă o garanție a faptului că discrepanța între cele două paliere analizate – prețuri și puterea de cumpărare a banilor – este mult diminuată în contextul noii prognoze anunțate de Mugur Isărescu.

În altă ordine de idei, pe lângă stabilitatea raportului dintre cele două variabile, trebuie să analizăm și ce efecte produce coborârea prognozei în contextul în care anul viitor se anunță o indexare a veniturilor de până la de două ori rata inflației. Prin urmare, îți cresc veniturile, dar datorită faptului că banii nu-și pierd valoarea, te încadrezi la nivelul cheltuielilor în aceeași sumă de bani de care dispuneai și înainte. În acest context, majorarea veniturilor vine ca o sumă suplimentară pentru persoanele în cauză, de natură să stimuleze consumul.

O inflație 1,8% generează un lanț de efecte pozitive și la nivelul economiei. Tocmai pentru că este stimulat consumul, cererea internă crește, cee ce se reflectă în mediul de afaceri, care se dezvoltă prin comercializarea de bunuri și servicii și datorită acestui lucru colectarea la bugetul de stat crește. Toate aceste efecte conduc la creștere economică la nivel național.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ