Cum se va simţi majoritatea dacă proiectul Roşia Montană nu se face

| 22 sep, 2013

Sondajele din ultimii ani indică o tendinţă constantă a majorităţii populaţiei României de susţinere a proiectului minier de la Roşia Montană. Ultimul studiu sociologic realizat pe această temă arată că 68% dintre cetăţenii români sunt în favoarea proiectului.

Avem, aşadar, două tabere: o majoritate covârşitoare, care susţine proiectul, dar care este în marea ei parte tăcută, şi o minoritate anti-proiect extrem de vocală, care mărşăluieşte pe străzi, face petiţii online şi dă „share” şi „like” pe Facebook.

O serie de întrebări se nasc din această constatare: ce se va întâmpla atunci când proiectul de la Roşia Montană va fi respins, deşi are parte de sprijin popular, când susţinerea celor mulţi va fi umbrită de strigătele celor puţini? Ce efecte va avea acest lucru asupra politicii, asupra modului de guvernare? De ce unii politicieni se lasă influenţaţi de această minoritate, deşi orice calcul arată că nu există vreun câştig electoral, sau dacă el există, atunci este nesemnificativ? În momentul de faţă nu există răspunsuri pentru aceste întrebări.

Ca o comparaţie, în acordarea primului ajutor, când e vorba de mai multe victime şi se face triajul, de obicei cele care ţipă cel mai tare sunt lăsate la urmă, deoarece înseamnă că sunt conştiente şi nu au probleme atât de grave, atenţia fiind acordată celor care nu spun nimic, deoarece acestea de obicei cele mai grav rănite, iar faptul că nu pot striga după ajutor indică lipsa conştienţei.

Să presupunem că autorităţile joacă rolul medicilor şi au de a face cu zece victime: trei care ţipă ca din gură de şarpe că sunt rănite, şi alte şapte care zac întinse pe jos fără suflare. Conform regulii anterior explicate, în mod normal victimele care nu spun nimic ar trebui îngrijite prima dată, iar apoi cele care sunt agitate şi care de cele mai multe ori suferă leziuni care pot fi tratate destul de uşor. De data aceasta se pare că o parte dintre medicii s-au lăsat influenţaţi de ţipetele celor trei, şi aleg să le ignore pe cele şapte, iar acest lucru face imposibilă salvarea acestora din urmă. Pentru ca această comparaţie să fie completă, cele trei persoane rănite uşor nu vor mai merge apoi la un consult medical, şi doar una din ele va vorbi despre medicii care au tratat-o, însă nu va spune lucruri bune despre ei.

Sociologul Mirel Palada explică existenţa unei falii la nivelul societăţii româneşti în ceea ce priveşte proiectul de la Roşia Montană, şi realizează un profil succint al persoanelor care compun cele două tabere. Pe de o parte, tabăra susţinătorilor proiectului este formată din generaţiile mai bătrâne şi locuitorii zonelor mai sărace, iar cea a opozanţilor din generaţia mai tânără şi cei care provin dintr-o zonă mai abundentă, cu o situaţie materială mai bună.

Fiecare dintre aceste două grupuri are nevoi diferite: cele ale celor 68% care susţin proiectul minier sunt preponderent materialiste, deoarece acestea nu le-au fost satisfăcute suficient de mult, în timp ce în partea cealaltă găsim persoane cu un venit mai ridicat, un statut social mai bun, pentru care valorile postmateriale încep să aibă o importanţă mai mare. Aceştia din urmă vor prefera soluţii boeme, de tipul turismului sustenabil sau strânsul fructelor de pădure, chiar dacă nu sunt realiste, în defavoarea unui proiect de dezvoltare economică, dar care prezintă potenţiale riscuri. De asemenea, în majoritatea cazurilor, această categorie din urmă este concentrată în marile oraşe şi are acces la reţelele de socializare, de unde şi posibilitatea unei mobilizări mai uşoare.

Revenind la majoritatea pro-Roşia Montană, va fi interesant de urmărit în ce fel se va manifesta dezamăgirea acesteia dacă Parlamentul va respinge proiectul. Va fi absorbită, sau, dimpotrivă, se va cumula cu alte probleme şi va prinde glas? De asemenea, cum va reacţiona minoritatea atunci când va vedea că dacă insistă suficient de mult şi este destul de gălăgioasă, poate avea câştig de cauză? Ce proteste ne vor mai aştepta atunci?

Guvernul, dar mai ales Parlamentul, în mâinile căruia se află în acest moment decizia, ar trebui să îşi asume deciziile grele, atâta timp cât sunt luate având în vedere interesul naţional, dacă acestea pot contribui la dezvoltarea economică a ţării şi implicit îmbunătăţirea nivelului de trai. Întotdeauna proiectele care au adus prosperitate economică au fost controversate sau au implicat riscuri, însă dacă vrem să progresăm, trebuie să ni le asumăm.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

32 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 oct, 2013
Marius - un roman din Londra
Rosia Montana - pentru toti
Sunt un roman din Londra care nu-si petrece timpul in fata televizorului ci muncind 6 zile pe saptamana mnim 10 ore pe zi, deci am in medie 5 ore de timp liber in fiecare zi din care una sau doua le petrec pe internet alegandu-mi subiectele care ma intereseaza si nu asteptand jurnalul cu stiri fabricate si frumos impachetate iar apoi oferite prostimii pentru a fi consumate de preferinta in fata televizorului; asta ca sa nu zici ca ma spal pe creier cu aceeasi apa cu care se spala unii dintre colegi tai mai putin obiectivi - vezi Doamne sustinatori ai minoritatii galagioase.
De ceva vreme incoace am inceput sa urmaresc evolutia proectului Rosia Montana si chiar am avut acces la multe informatii, ca e plin internetul si surse sunt destule. Pana in acest moment 90% din parerile celor cu acces la internet sunt impotriva acestui proiect, spre deosebire de sondajul care il susti dumneata stimate reporter, bloger s.a.m.d.

De unde si pana unde compari tu Romaniei cu Spitalul de urgenta?
Ai impresia ca suntem bolnavi sau ai facut vreun pariu prostesc cu prietenii tai tradatori de tara ca ne poti pacali cu aceasi bomboana cu care te-au pacalit si pe tine, ca doar nu esti singurul carcel "sugativa".
Din cate stiu eu realitatea este ca aceeasi firma (Gabriel Resources) a mai cauzat si alte dezastre ecologice in Peru (cautati pe internet si veti gasi) unde au devastat agricultura, fauna, vegetatia, si multe vieti umane - intr-un cuvant VIATA!

Cei care striga in gura mare pe strazi sunt cei care le mai pasa de aceasta tara, sunt cei care nu-si vand demnitatea pe niste bani minjiti cu sangele celor care au aparat in urma cu cateva veacuri acest colt de rai numit Romania!
Cei care striga in strada sunt cei pentru care Rosia Montana reprezinta o parte din tezaurul mostenit de la stramosii nostri si nu un obiect lipsit de valoare pe care-l arunci la gunoi!

Observ ca incercati sa va folositi din nou de cei saraci spunand ca ei sunt de acord cu pro
30 oct, 2013
Marius - un roman din Londra
Rosia Montana - pentru toti
Observ ca incercati sa va folositi din nou de cei saraci spunand ca ei sunt de acord cu proiectul. Oare ei stiu ce inseamna aceasta dezvoltare economica? TU stii oare? De ce nu dai niste cifre clare? Iti spun eu - 6% din tot ce inseamna Rosia Montana nepunand la socoteala riscurile + efectele devastatoare! Ai impresia ca o sa vina americani sa suporte consecintele in locul nostru? Ei vin iau si pleaca! Candva se luau prin lupte sangeroase, azi se iau pe bani de nimic cu ajutorul tradatorilor de neam si al hotilor!

Daca vreti mai multe informatii cu referire la acest proiect va recomand acest link: http://anatolbasarab.ro/cazul-rosia-montana/
esti ivitatul meu de onoare stimate reporter obiectiv!
astept comentariile tale dupa ce citesti acest material
si al dumneavoastra a tuturor celorlalti care il cititi, asta ca sa vezi si tu stimate reporter ce inseamna sa fii obiectiv.

Cu respect pentru Tara si Neam, Marius
27 oct, 2013
maria
trista majoritate covarsitoare
Sunt convinsa ca majoritatea covarsitoare o sa fie foarte trista ca acei munti or sa mai existe si cand ei nu vor mai fi.Da, exact aceasta majoritate covarsitoare a iesit in strada de atata timp, ai dreptate reporterule obiectiv care nu este influentat de niciun fel de politica si interese.Ma intreb ai scris articolul asta pe o suma considerabila sau nu a fost nevoie, ca tu si asa nu prea ai verticalitate?
26 oct, 2013
Victor
teorie falsa
Total falsa teoria cu asa zisa majoritate care e de acord cu proiectul RMGC vs minoritatea rebela.
Nici nu se poate problema de a decide in functie de ce vrea majoritatea. Acea majoritate sunt de fapt indivizi prosti facuti gramada si neinformati. Nu de ei trebuie sa se tina cont, ci de oamenii pregatiti si informati, chiar daca sunt minoritari.
23 oct, 2013
dani
toate argumentele arata catre pornirea proiectului
Cei anti exploatare urla cat ii tin plamanii si incearca sa isi extinda opiniile asupra majoritatii, chiar daca sondajele arata clar ca majoritatea e de acord cu pornirea proiectului minier! e o tactica clasica de manipulare, bazata pe cat mai mult zgomot! insa nu asta conteaza, conteaza argumentele. iar toate argumentele arata catre pornirea proiectului minier!
22 oct, 2013
Dracula
mai Georgica, I am sorry dar cred ca ori ne iei la misto, ori scrii dupa ce visezi.... daca atata popor (bobor pre limba ta) protesteaza, crezi ca ei sunt minoritari ? mai sa fie .... sau articolul e sa aratam noi americanilor si unei anumite parti a presei (hehehe) ce tari suntem noi si ca noi sustinem vinderea Romaniei catre oricui ofera mai mult, dar mai ales cui heheheheheeheheheheheheheeeeee
23 oct, 2013
dani
mai numara
poate nu ai observat, dar suntem 20 de milioane de oameni in tara, nu doar cateva mii cati urla o data pe saptamana impotriva locurilor de munca

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ