Cum stau partidele în sondaje

| 03 aug, 2013

La mai puţin de un an de europarlamentare, scena politică intră uşor uşor în febra scrutinului ce va desemna reprezentanţii României la Bruxelles. Potrivit ultimului barometru de opinie prezentat de Antena 3, social-democraţii se menţin în topul preferinţelor românilor. După o evaluare internă, Partidul Social Democrat mizează cel puțin pe jumătate din mandatele puse la bătaie.

Pe lista partidului apar ca nume noi Dan Nica, ministrul Comunicaţiilor, Cristina Ţopescu, plus unul sau doi reprezentanţi ai UNPR. Ştirea confirmă într-o bună măsură precedentele sondaje de opinie. La sfârşitul lunii mai, social-democraţii se detaşau evident de partenerii din USL - scor 2-1 în defavoarea liberalilor (două treimi din votanţii Uniunii aleg partidul condus de Victor Ponta).

PNL s-a încadrat pe un trend descrescător, lucru remarcat cu voce tare chiar de unii membrii ai Biroului Permanent Naţional. Opozanţii lui Crin îi reproşează şefului Senatului că îşi impune proprii oameni în poziţii cheie. Mai mult, liderul este privit ca lipsit de autoritate, fiecare face ce-l taie capul. Antonescu a bătut pasul pe loc după eşecul referendumului de anul trecut, rătăcindu-se în paradigma anti-Băsescu într-un moment ales prost - românii își doreau liniște și stabilitate.

Pentru viitoarele alegeri, lista PNL va fi reînnoita cu Ovidiu Silaghi, Ben-Oni Ardelean şi Claudia Benchescu. Interesantă este opţiunea conservatorilor, care preferă să meargă singuri pe liste, țintând două locuri în PE. Ar fi o premieră pentru PC să reuşească cu propriile forţe. Mesajul separării de liberali a apărut după o încercare timidă a conservatorilor de încordare a muşchilor în cadrul USL. Analiştii spun la unison că polul de putere deţinut de PC este aproape dizolvat. În acest context, reacţia categorică a liberalilor nu trebuie să mire pe nimeni, formaţiunii conduse de Daniel Constantin rămânându-i să-şi lingă singură rănile la europarlamentare.

Partidul Democrat Liberal, al treilea clasat în topul preferinţelor, nu se simte deloc bine. Exodul în masă spre Mişcarea Populară, lipsa unui lider carismatic, falimentul politic dar şi financiar vor conduce în mod cert spre un nou fiasco. La Bruxelles activează în prezent 11 pedelişti, dacă-i socotim şi pe Elena Băsescu sau Cristi Preda nume ce se vor regăsi cu siguranţă pe lista MP. Pentru următoarea stagiatură, Blaga nu speră la mai mult de cinci -şase mandate, în cel mai optimist scenariu.

Formaţiunea cu şanse certe la menţinerea numărului de europarlamentari este UDMR-ul care se bazează pe un electorat tradițional și suficient de stabil. În plus, maghiarii sunt deja contectați la alegerile viitoare. Vizita premierului Orban, lansarea vechilor lozinci legate de autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi a Ardealului, nu fac decât să asaneze terenul pentru 2014. Fumigenele aprinse de UDMR au aprins spiritele în defunctul PRM. Vadim și Funar se bat pe cadavrul rămas, iar la orizont nu apare niciun Gigi Becali care să vrăjească electoratul şi care să-i remorcheze spre un post călduţ în PE.

Raportându-ne la actuala ofertă politică, social-democraţii vor trece ca Rapidul prin halta europarlamentarelor. Conducerea pesedistă conştientizează importanța momentului, lucru subliniat încă de la alegerile interne. În plus, partidul care şi-a asumat guvernarea cu bune şi rele, aruncă în competiţie o echipă tânără şi activă care şi-a arătat deja competenţa. Dacă în 2010 social-democraţii au obţinut zece mandate, la următorul vot scorul ar putea fi aproape dublu.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ