Curtea de Apel Bucureşti anunţă pe 27 aprilie sentinţa în dosarul RCS&RDS

| 13 apr, 20:09

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au terminat miercuri de judecat dosarul în care Dan Voiculescu şi fiica sa, Camelia Voiculescu, sunt acuzaţi de şantajarea administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei, urmând ca sentinţa să fie anunţată pe data de 27 aprilie.

Dan Voiculescu nu a fost prezent în sala de judecată, el refuzând de altfel să fie adus din penitenciar pe toată durata acestui proces. 

În schimb, Camelia Voiculescu a cerut să fie achitată, arătând faptul că procurorului de şedinţă i-a tremurat vocea atunci când a cerut ca ea să fie condamnată la închisoare. 

"Este foarte frustrant modul de răstălmăcire a cuvintelor mele. Nu am ştiut că Sorin Alexandrescu se cunoştea cu Bendei. Rechizitoriul începe cu o minciună, faptul că sunt administrator, când de fapt eu sunt acţionar. Sunt plăcut surprinsă de faptul că domnului procuror de la DNA i-a tremurat vocea când a cerut pedeapsă cu închisoarea pentru mine. Domnul Bendei a angajat trei avocaţi foarte buni pentru susţinerea minciunilor sale şi unul dintre ei este Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte. În 20 de ani de activitate am semnat mii de contracte şi nu mi s-a adus vreodată vreo acuzaţie. Parchetul ştie asta. Vă rog să dispuneţi achitarea", a spus Camelia Voiculescu în ultimul cuvânt în faţa instanţei. 

La rândul său, directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, a declarat că acest caz a început "extrem de dur şi nejustificat", iar dosarul trebuie judecat pe baza unor probe clare şi concrete şi nu pe prejudecăţi. 

"Procurorul Lucian Papici a coordonat cazul şi imediat după trimiterea mea în judecată a spus despre noi că suntem răi şi periculoşi. Rechizitoriul a ajuns pe masa unei instituţii de presă, înainte de a ajunge la instanţă. Am fost arestat pentru demararea unei anchete jurnalistice de interes public. Apoi am înţeles că acea anchetă nu trebuia să iasă public nicicum. Parchetul şi-a dorit cu orice preţ reţinerea mea. În cursul urmăririi penale, nu a existat nicio întrebare privind demersul jurnalistic. O persoană a ales să mintă Parchetul încă din primul moment şi, ştiind că a minţit, a încercat cu disperare să producă probe care să susţină minciunile sale. Sunt aici pentru că o persoană a minţit şi nu o dată. A minţit pentru că eu am descoperit un contract nelegal dintre RCS/RDS şi Ligă. Din start i-am spus că scopul întâlnirilor e un demers jurnalistic legat de informaţii pentru o anchetă de interes public", a afirmat Sorin Alexandrescu. 

El a explicat că nu l-a ameninţat sau şantajat niciodată pe Ioan Bendei şi nici nu putea să îl sperie cu ceva pe acesta. 

La începutul procesului, procurorul de şedinţă a cerut instanţei condamnarea la închisoare a inculpaţilor din acest dosar - Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, Sorin Alexandrescu, Şerban Pop şi George Daniel Matiescu, iar la individualizarea pedepselor să se ţină seama de practica judiciară în materie, respectiv de dosarul în care Dan Diaconescu a fost condamnat la cinci ani închisoare tot pentru infracţiunea de şantaj prin intermediul unor mijloace media. 

În opinia procurorului, instanţa ar trebui să dea în acest caz condamnări mai mari decât cele aplicate în dosarul lui Dan Diaconescu, deoarece este vorba de sume de ordinul milioanelor de euro. 

În ceea ce-l priveşte de Dan Voiculescu, procurorul a cerut ca pedeapsa pe care o va primi acesta să fie contopită cu condamnarea de 10 ani închisoare din dosarul ICA, la care să se adauge un spor. 

De asemenea, reprezentantul DNA a cerut ca Antena TV Group, Antena 3 şi Intact Publishing să fie condamnate la plata unei amenzi şi publicarea deciziei instanţei, precum şi reţinerea formei agravante a infracţiunii de complicitate la şantaj în varianta prevăzută de Legea 78/2008 privind combaterea infracţiunilor de corupţie. 

Directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, şi Dan Voiculescu au fost trimişi în judecată pe 1 octombrie 2013, fiind acuzaţi de şantajarea administratorului firmei RCS&RDS Ioan Bendei. 

În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei fostul preşedinte al ANAF, Şerban Pop, Camelia Voiculescu, asociat şi administrator al societăţilor Antena TV Group, Antena 3 şi Intact Production, care este şi singurul asociat al SC Intact Publishing, George Daniel Matiescu, împuternicit al Intact Publishing, precum şi firmele Antena TV Group, Antena 3 şi Intact Publishing. Ei sunt acuzaţi în legătură cu folosirea acelor instituţii media (televiziuni, publicaţii online şi scrise) pentru şantaj cu scopul obţinerii de foloase materiale ilicite însemnate. 

Potrivit DNA, Sorin Alexandrescu şi persoanele juridice Antena Tv Group şi Intact Publishing sunt acuzate de şantaj, Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, George Daniel Matiescu şi SC Antena 3, de complicitate la şantaj, iar Şerban Pop, fost şef ANAF, în funcţie la data faptelor, de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. 

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat în mod repetat şi gradual acte de constrângere asupra lui Ioan Bendei, ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat. 

"În mod concret, inculpatul Alexandrescu a exercitat acte de ameninţare cu publicarea, prin intermediul entităţilor media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupţie săvârşită de partea vătămată, în situaţia în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparţinând Antena TV Group la un preţ dorit de inculpat. Semnarea contractului în condiţiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare de 6.480.000 euro/an, pe o durată de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanţelor, oprirea campaniei media împotriva societăţii pe care o reprezenta partea vătămată şi a persoanelor din conducerea acelei societăţi", susţin procurorii. 

Actele de constrângere, prin ameninţare, s-au exercitat în mai multe feluri: verbal, prin afirmaţii legate de perspectiva declanşării unui scandal mediatic; prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată (realizat din dispoziţia inculpaţilor Camelia Voiculescu şi Sorin Alexandrescu în 8 mai şi difuzat în perioada 9 - 30 mai cu o frecvenţă de 5 ori pe zi - în total de 401 ori, de toate posturile TV aparţinând SC Antena TV Group şi Antena 3); prin înscrisuri având caracter de somaţie, emise de către Intact Publishing, semnate de George Daniel Matiescu, în calitate de director general, şi trimise către partea vătămată şi către alte persoane, prin care, sub pretextul desfăşurării unei anchete jurnalistice, se solicitau relaţii privind împrejurarea care făcea obiectul şantajului. 

DNA precizează că Sorin Alexandrescu, cu ocazia mai multor întâlniri, i-a reamintit lui Bendei că singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa şi, implicit, activitatea pe care o desfăşoară este semnarea contractului cu Antena TV Group, în condiţiile impuse. 

"Informaţiile pe care s-a sprijinit Sorin Alexandrescu pentru a exercita actele de şantaj la adresa părţii vătămate au fost obţinute de la inculpatul Pop, preşedinte ANAF. Astfel, în februarie, acesta din urmă i-a remis lui Sorin Alexandrescu un set cu documente provenind de la angajaţii Gărzii Financiare, în condiţiile în care, în calitatea sa de preşedinte al ANAF, era obligat să asigure confidenţialitatea informaţiilor obţinute, în virtutea funcţiei, de la angajaţi. În acest fel, Şerban Pop i-a asigurat lui Sorin Alexandrescu un ascendent în discuţiile cu partea vătămată şi, totodată, un potenţial subiect de presă, iar pentru sine, ulterior, a obţinut promisiunea că va fi sprijinit pentru menţinerea în funcţia de preşedinte al ANAF", mai spun procurorii. 

DNA menţionează că Dan Voiculescu, prin demersurile sale, a sprijinit acţiunile desfăşurate de Sorin Alexandrescu care erau menite să menţină şi să accentueze starea de presiune psihică asupra părţii vătămate. 

Prin intermediul site-urilor Income Magazin şi Jurnalul Naţional deţinute de Intact Publishing, Matiescu ar fi girat publicarea unor ştiri negative la adresa societăţii reprezentate de partea vătămată, în scopul susţinerii actelor de şantaj exercitate. De asemenea, el ar fi acceptat şi semnat înscrisurile trimise în 24 aprilie 2013 către Ioan Bendei şi către alte persoane, în condiţiile în care acestea nu vizau niciun fel de investigaţie jurnalistică, ci erau acte de constrângere prin ameninţare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de corupţie, susţin procurorii. 

DNA mai arată că, în 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor înscrisuri a participat şi Camelia Voiculescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ