Dacă nu am făcut nimic pentru Republica Moldova, măcar să fac un război cu ruşii

| 25 sep, 2013

Traian Băsescu a adunat în jurul său nişte personaje care de care mai „speciale” din punct de vedere politic şi al înţelegerii modului în care se face politică. În ultimii ani, şeful statului s-a înconjurat de aşa zise speranţe ale viitorului politic din România. Tinerele speranţe au rămas la acest statut, deoarece cu timpul au demostrat că nu sunt decât nişte experimente eșuate ale lui Băsescu.

Ceata lui Băsescu cuprindea anul trecut „iluştrii” oameni politici precum Mihail Neamţu, Mihai Răzvan Ungureanu, sau Eugen Tomac. Dintre aceştia primul are o înclinație spre legionarism, cel de-al doilea este deja terminat politic, iar Tomac se vrea a fi o copie tânăra a „marinerului” Băsescu. Primii doi au părăsit barca făgăduinței președintelui și încearcă acum pe cont propriu să își „revitalizeze” cariera politică.

Basarabean la origine, Tomac a fost luat sub aripa protectoare de către Traian Băsescu încă din 2005, când a fost angajat la Administraţia Prezidenţială pe probleme legate de românii de pretutindeni. În 2008 a încercat să prindă un fotoliu de deputat pentru diaspora, însă a înregistrat un prim eşec dintr-o lungă serie ce urma să aibă loc.

În campania pe care a avut-o în 2012 pentru un loc în Parlamentul României tot din partea diasporei, Tomac s-a afişat alături EBa, promiţându-le românilor din Republica Moldova tot felul de lucruri. Imaginea fiicei lui Băsescu reprezenta, de fapt din partea lui Tomac, o garanție pe care le-o oferea moldovenilor, că are susţinerea preşedinţiei. În schimb, Tomac i-a tratat pe cei din Moldova exact ca Traian Băsescu: le-a promis marea cu sarea, însă nu a făcut nimic.

Nereuşitele lui Tomac în activitatea politică, l-au făcut să apeleze la tot felul de propuneri, care mai de care mai ciudate şi mai periculoase pentru relaţiile externe ale României. Ideile politice ale lui Băsescu pare că au „fecundat” în gândirea lui Tomac, iar acum ies la suprafaţă. Politica externă dusă împotriva Rusiei de către preşedinte în ultimii ani este continuată de pupilul său. Tomac s-a gândit că dacă tot nu a făcut nimic pentru Republica Moldova, măcar să fie la baza unui război diplomatic între România şi Rusia.

Eugen Tomac cere conducerii Parlamentului României adoptarea unei declaraţii politice de condamnare a presiunilor Federaţiei Ruse în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. „Năstruşnica” propunere a lui Tomac reprezintă o sabie cu două tăişuri. Dacă, printr-o mare gafă diplomatică, Parlamentul adoptă un asemenea act, România intră în conflict atât cu Rusia, cât şi cu Uniunea Europeană, pentru că statul român este membru al Uniunii Europene, iar orice acţiune a sa poate fi considerată drept una a comunităţii europene.

Ieşirea lui Tomac are la bază, însă, o strategie politică a lui Băsescu şi a fundaţiei – partid Mişcarea Populară. Băsescu a pierdut mult din popularitatea pe care o avea în Republica Moldova, iar acum îşi trimite la înaintare „omul de sacrificiu”, pentru a propune tot felul de bazaconii, în speranţa că cei din Moldova vor fi impresionaţi de aceste acţiuni de protecţie pe care şeful statului român şi al său partid le oferă.

Tomac şi Băsescu sunt de părere că pentru a câştiga simpatia celor din Republica Moldova trebuie să te afli într-un conflict deschis cu Rusia. Băsescu a dovedit că nu îl interesează prea mult de relaţiile externe ale României, ci mai mult interesele personale şi ale partidului pe care îl patronează la un anumit moment. Tomac, dacă tot merge în aceeaşi direcţie ca Băsescu, probabil se vede într-o zi şi preşedintele României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ