Dacă Ponta vrea să candideze la prezidențiale, nu are rival

| 06 feb, 2014

În condițiile în care sondajele de opinie arată o scădere constantă a încrederii românilor în președintele PNL, iar alternativele precum Predoiu, MRU sau Isărescu nu au în spate sprijinul unor partide puternice, cine mai rămâne cu șanse reale în cursa spre Cotroceni?

Protocolul de funcționare a USL prevede faptul că USL îl va sprijini pe Crin Antonescu la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 dacă, desigur, acesta va avea șanse rezonabile să fie desemnat câștigător.

Dar în condițiile în care sondajele de opinie arată o scădere constantă a încrederii românilor în președintele PNL, iar alternativele precum Predoiu, MRU sau Isărescu nu au în spate sprijinul unor partide puternice, cine mai rămâne cu șanse reale în cursa spre Cotroceni?

Răspunsul este unul simplu: Victor Ponta. Prim-ministrul actual al României este singurul politician care ar putea câştiga prezidenţialele în orice variantă de contracandidaţi. În timp ce, conform sondajelor, Crin Antonescu este mai degrabă un rival pentru Mihai Răzvan Ungureanu sau Cătălin Predoiu, președintele PSD își consolidează încet-încet imaginea pozitivă și face pași siguri către urnele de vot.

Conform celei mai recente cercetări sociologice realizată de CSCI, dacă Victor Ponta ar alege să candideze la prezidenţiale, ar obţine 33% din voturile românilor, cu 11% peste liderul PNL. În această variantă, Antonescu este cot la cot cu MRU, care ar lua maxim 20% din voturi.

Printre candidații fără nicio șansă în această variantă se numără și Vadim Tudor, cu maxim 9% din voturi, Dan Diaconescu cu 8%, iar Cătălin Predoiu cu 4% intenție de vot, la egalitate cu UDMR-istul Kelemen Hunor.

Şi în turul al doilea, în orice variantă, Victor Ponta ar avea cele mai mari șanse să devină preşedintele României, atingând un scor potențial de 62% din voturi, dacă l-ar contracandida pe Crin Antonescu, care ar avea 38%.

Cea mai decisivă victorie a lui Victor Ponta ar fi împotriva lui Cătălin Predoiu, actualul premier obținând trei sferturi din totalul voturilor cetățenilor. De asemenea, liderul social-democrat ar fi de departe câştigător şi în variantele în care i-ar avea contracandidaţi pe Emil Boc sau Mihai Răzvan Ungureanu.

Așadar, indiferent de varianta în care Victor Ponta ar trebui să concureze, statisticile arată că românii ar fi în marea lor majoritate în favoarea sa, oferindu-i șansa să continue să reprezinte România pe plan internațional direct de la Palatul Cotroceni.

Din păcate, șansele lui Crin Antonescu să facă “o figură bună” scad pe zi ce trece, iar faptul că acesta ar fi învins în turul al doilea de politicieni precum Mugur Isărescu, Sorin Oprescu sau poate chiar Mihai Răzvan Ungureanu demonstrează faptul că USL trebuie să ia o decizie clară – riscă să piardă alegerile prezidențiale sau îl susține pe Victor Ponta?

Sondajul CSCI a fost realizat în perioada 30 ianuarie - 2 februarie, folosind metoda CATI, pe un eşantion multistadial cluster cu selecție probabilistică de 990 de persoane, cu o eroare tolerată de plus minus 3,3% și un nivel de probabilitate de 95%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 feb, 2014
wazzup.ro
Foamea !
Tov arasul Victor Viorel Ponta nu va atinte niciodata secunda sau eternitatea , darămite presedentia unei tarii numite Romania ! ( Se pare ca tovarasul Victor Viorel Ponta este tot mai bolnav si tot mai nevazator )

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ