Dacian Cioloş: Parafarea Acordului de Asociere cu UE, un pas hotărât pe care R. Moldova îl face spre UE

| 30 noi, 2013

Parafarea Acordului de Asociere cu UE este un pas hotărât pe care Republica Moldova îl face pe drumul ei european, iar crearea Zonei de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare inclusă în acord este 'o ancoră solidă' pentru integrarea economică a ţării pe piaţa europeană, a declarat sâmbătă comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

Declaraţia are loc în contextul în care Republica Moldova a parafat vineri, împreună cu Georgia, la summitul Parteneriatului Estic (PaE) de la Vilnius, Acordul de Asociere cu UE, care îl include şi pe cel de liber schimb cu blocul comunitar.

'Parafarea Acordului de Asociere cu UE este un pas hotărât pe care Republica Moldova îl face pe drumul ei european. Este un moment cu adevărat istoric, care marchează începutul unei reintegrări politice mult aşteptate în familia europeană, cu efecte benefice concrete pentru cetăţenii Republicii Moldova, dar şi pentru mediul de afaceri', a afirmat Dacian Cioloş.

Înaltul oficial european a subliniat că crearea Zonei de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare inclusă în acest acord este 'o ancoră solidă' pentru integrarea economică a Republicii Moldova pe piaţa europeană. 

'Înseamnă acces pentru produsele moldoveneşti pe o piaţă de peste 500 de milioane de consumatori, o piaţă stabilă, cu reguli clare şi transparente, lăsând în acelaşi timp Republicii Moldova posibilitatea de a-şi proteja anumite sectoare sensibile, în special agricultura şi industria alimentară. Totodată, această integrare economică va fi pentru investitori garanţia unui mediu de afaceri solid şi atractiv. Sunt convins că rezultatele nu vor întârzia să apară', a mai declarat comisarul european pentru agricultură.

Acompaniat de ridicarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, acest acord va aduce 'un început de integrare europeană de facto, concretă, bazată pe pragmatism, răspunzând dorinţei legitime exprimate de cetăţenii moldoveni'.

Nu în ultimul rând, Dacian Cioloş le transmite 'felicitări tuturor celor care au făcut acest lucru posibil şi, mai ales, succes şi la fel de multă hotărâre pentru a merge mai departe pe această cale'.

Comisarul european pentru agricultură a prezentat la sfârşitul lunii septembrie o propunere a Comisiei Europene pentru liberalizarea importurilor de vin din Republica Moldova, iar Comisia pentru comerţ internaţional (INTA) a PE a adoptat joi raportul întocmit de eurodeputatul UDMR Iuliu Winkler în acest sens. Există şanse mari ca măsura să poată fi aplicată de la 1 ianuarie 2014, după ce va fi aprobată de plenul PE în sesiunea din decembrie.

Ridicarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii R. Moldova deţinători de paşaport biometric a fost propusă miercuri de CE, în mod simbolic, cu o zi înainte de începerea summitului de la Vilnius, deşi iniţial executivul comunitar anunţase că va înainta o propunere în acest sens după eveniment. Măsura trebuie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu, iar Comisia a cerut legislativului comunitar să o avizeze înainte de alegerile europene din mai.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ