Daciana Sârbu: Programul "Fructe și lapte în școli" trebuie să distribuie produse cât mai naturale, de la producători locali

| 28 mai, 12:17

Noul program de distribuire a fructelor și laptelui în școli își va atinge cu adevărat scopul dacă produsele lactate oferite copiilor vor fi cât mai naturale, fără îndulcitori adăugați, iar fructele vor fi selectate de la producătorii locali, obținute fără pesticide și fertilizatori chimici, a arătat eurodeputatei PSD Daciana Sârbu la Bruxelles, după votul plenului Parlamentului European privind regulamentul de aplicare a acestui program.

Eurodeputații au aprobat unificarea celor două scheme anterioare, pentru a ușura aplicarea lor de către autorități, precum și includerea în program, pe lângă laptele distribuit până acum, și a unor produse lactate precum iaurt și brânză, se arată într-un comunicat transmis joi de biroul eurodeputatei PSD.

'Aproape o treime din copiii europeni sunt supraponderali sau suferă de obezitate, de aceea doresc, în primul rând, să subliniez importantul rol educațional pe care îl are programul. Sper la o implementare cât mai bună în statele membre', a arătat eurodeputata, care a ținut însă să sublinieze că programul trebuie să favorizeze producătorii locali.

'Aș vrea însă să atrag atenția asupra importanței folosirii lanțurilor scurte de aprovizionare în distribuția laptelui și a fructelor în școli', a afirmat Daciana Sârbu, care crede că 'e crucial' ca elevii să cunoască și să fie familiarizați cu produsele sănătoase și naturale, inclusiv cu modul de obținere a acestora. Programul alocă fonduri speciale pentru promovarea alimentației sănătoase, inclusiv prin vizite la ferme.

'La fel de importantă e și distribuirea de produse cât mai naturale, fără îndulcitori adăugați, iar fructele să fie proaspete și, dacă e posibil, cultivate local și cât mai natural, fără pesticide și fertilizatori chimici', a adăugat eurodeputata, citată în comunicat.

Daciana Sârbu a subliniat în intervenția sa și rolul important pe care acest program îl poate juca pentru sprijinirea producătorilor de lapte și fructe, într-un context economic dificil. 'Crearea unui cadru juridic comun pentru cele două programe este binevenită, mai ales având în vedere situația din sectoarele lactatelor și fructelor, sectoare puternic afectate de embargoul rusesc', a spus ea.

Eurodeputata a salutat propunerea Comisiei referitoare la flexibilitate, considerând că este esențial ca statele membre să poată transfera fonduri între programe pentru a răspunde la provocările cu care se confruntă sectoarele autohtone. În etapa următoare, instituțiile europene urmează să se pună de acord cu formula finală de aplicare a acestui program.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 iun, 06:25
maria
Sa mancam cum mananci tu de pari in cancer terminal saui in cel mai bun caz anemie pernicioasa .
28 mai, 12:29
laurentiu panait
a reaparut cultul personalitatii
parca academiciana Ceausescu plecase dintre noi?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ