Dan Dungaciu, despre declaraţia lui Trump legată de Iran: ”Nu mai este iminentă o confruntare militară!”

| 08 ian, 23:17

Declaraţia de miercuri a preşedintelui SUA, Donald Trump, despre conflictul cu Iranul arată că "nu mai este iminentă o confruntare militară" şi deschide o eventuală perspectivă de negocieri pentru un nou acord, apreciază directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale "Ion I. C. Brătianu" al Academiei Române (ISPRI), Dan Dungaciu, într-o declaraţie pentru AGERPRES.

 

"Prima fază a confruntării, adică faza care putea să ducă la un război între Statele Unite şi Iran s-a încheiat. Practic, fără să spună explicit, preşedintele Trump a dat semnalul că cel puţin pentru moment, America nu neapărat este nemulţumită cu modul în care a retaliat Iranul, dar a decis să nu retalieze încă o dată sau să contra-retalieze faţă de acţiunile iraniene. Suntem în momentul în care faza de război sau care putea să ducă la război s-a oprit", afirmă analistul.
Astfel, Dungaciu arată că "nu mai este iminentă o confruntare militară între Statele Unite şi Iran, cum putea să apară, teoretic, cel puţin, la începutul acestei tensionări a situaţiei".
Din perspectiva lui Dungaciu, în discursul de miercuri de la Casa Albă, "Trump a vorbit şi pentru publicul intern şi din perspectivă electorală".
"N-a uitat să menţioneze erorile strategice ale vechii Administraţii, dar pe fond, reacţia Americii lui Donald Trump la ceea ce se întâmplă în Iran este o accentuare a sancţiunilor, pentru a sublinia foarte clar linia roşie care este armă nucleară pentru Iran - asta e o linie roşie care nu va fi trecută niciodată de Statele Unite şi în al doilea rând pentru a readuce sau a împinge la masa de negocieri Iranul", adaugă Dungaciu.
Acesta mai afirmă că, potrivit recentei declaraţii de la Casa Albă, "preşedintele Trump vrea să obţină un nou acord cu Iranul, mai bun decât cel pe care l-a negociat Administraţia Obama". "Este o tacită... nu neapărat invitaţie la negociere, dar nu închide permanent uşa unei posibile negocieri", menţionează analistul.
Totodată, declaraţia lui Trump este şi "o invitare a aliaţilor în primul rând să nu mai tolereze sau să sprijine necondiţionat regimul de la Teheran".
"Bombele care au lovit bazele militare din Irak au fost plătite cu banii pe care regimul i-a obţinut din ridicarea sancţiunilor împotriva lui. A invitat state - nominalizate chiar de preşedinte - să nu mai gireze regimul din Teheran şi a invitat şi NATO să fie mai implicată în Orientul Mijlociu. Ăsta e un lucru foarte important, pentru că nu ştim foarte clar ce înseamnă asta. Înseamnă că NATO trebuie să înlocuiască Statele Unite în Orientul Mijlociu sau NATO trebuie să stea umăr la umăr cu Statele Unite în Orientul Mijlociu. Cert este că Trump a transmis un mesaj clar - prezenţă NATO consistentă, mai consistentă în Orientul Mijlociu", spune Dan Dungaciu.
Mai mult, potrivit analistului, în timpul declaraţiei, "Donald Trump a părut un lider solid".
"Pentru prima dată, poate, a vorbit înconjurat de echipa lui de politică externă şi de securitate. A părut un lider solid. Ăsta era mesajul pe care trebuia să îl transmită poporului american: competent nu doar în chestiunile interne, dar competent şi să fie diriguitorul politicii externe a Americii şi comandantul suprem al trupelor americane", arată directorul ISPRI, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, Trump a fost "un lider puternic care fără să spună că face o concesie a făcut-o, în sensul că a oprit orice intervenţie militară în Teheran, a invocat multilateralismul, adică un NATO care să fie un adevărat partener al Americii şi în Orientul Mijlociu, a fost coerent cu mesajele din campania electorală, când a vorbit despre un nou deal cu Iranul, mai bun decât cel al Administraţiei Obama, a rămas la liniile roşii consacrate - nicio armă nucleară pentru Iran".
Totuşi, adaugă el, din perspectiva României rămâne, în urma declaraţiei de la Casa Albă, întrebarea "Ce înseamnă o prezenţă NATO mai consistentă în Orientul Mijlociu?".
"Este un semnal pentru NATO, deci este un semnal şi pentru România", mai spune analistul.
Vorbind despre sancţiunile economice, Dungaciu consideră că acestea "au funcţionat pentru Iran".
"Lumea o duce prost în Iran. Unul dintre motivele pentru care Iranul nu-şi permite un război în toată regula, declarat, dacă vreţi, este inclusiv pentru că n-are o legitimitate foarte solidă astăzi. Situaţia nu e bună în Iran şi chiar au fost acuzaţii, când oamenii au ieşit în stradă, că banii pe care Iranul i-a câştigat în urma ridicării sancţiunilor au fost folosiţi pe proiecte externe şi nu interne", explică el.
Comandamentul militar irakian a anunţat miercuri că 22 de rachete iraniene au căzut asupra a două baze militare de pe teritoriul Irakului "fără a face victime printre forţele irakiene", după o ripostă a Iranului împotriva intereselor SUA, care l-au ucis vineri pe generalul iranian Qassem Soleimani, potrivit AFP.
Într-o declaraţie la Casa Albă, preşedintele Donald Trump a anunţat că niciun american sau irakian nu a fost rănit şi că SUA vor impune "imediat" noi sancţiuni împotriva Iranului.

 

Tag-uri: iran, trump
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ