Daniel Barbu trebuia muștruluit

| 14 iun, 2013

Nu s-au stins bine ecourile scandalului ce a tensionat USL în urma atacurilor senatorului-editorialist Sorin Roșca Stănescu, că deja alte personalități liberale tulbură apele în uniune. Ioan Ghișe gândește cu voce tare despre demisia premierului, iar Daniel Barbu, ministrul Culturii, se apucă și el să gloseze savant. Consideraţiile sale la adresa Germaniei s-au suprapus ca nuca în perete peste întâlnirea lui Victor Ponta cu Angela Merkel.

Aflat în plină campanie de recuperare de imagine, premierul Ponta a fost iar pus într-o situație delicată, dacă nu imposibilă. Ca și cum ascensiunea sa politică, survenită într-o perioadă extrem de corozivă și agresivă cu noii veniți, n-ar fi de ajuns, ca și cum problemele economice grave pe care le-a preluat nu ar exista...Ca premier,Victor Ponta este "beneficiarul" tuturor arieratelor posibile și imposibile, a angajamentelor constrângătoare mereu amânate, a împrumuturilor smintite care au ajuns acum la scadență, bașca a unei economii ajunsă literalmente pe butuci din cauza crizei, la toate acestea adăugându-se și o populație sărăcită accelerat sub pretextul alinierii la doleanțele și politica de austeritate solicitate de partenerii externi.

USL este un construct politic asimetric, o uniune în care unui PSD aliniat de bine, de rău în spatele liderului îi corespunde un PNL gălăgios și plin de orgolii. PNL este aidoma unui cenaclu literar de provincie, în care periodic se trezește câte unul sau altul recitându-și opiniile, cu atât mai vocal cu cât trebuie să acopere mai mulți în jurul său. Până și această imagine este doar o schemă simplificată a ceea ce se întâmplă în realitate. Ca să avem un tablou complet am avea nevoie de Capela Sixtină și foarte multă vopsea. Ar trebui amintit un președinte autoritar și agresiv, câteva trusturi de media cu interese obscure și deja privitorul se poate întreba în mod legitim unde și când mai încape și guvernarea propriu-zisă.

În ultimul an, liderul social-democrat a fost pus de câteva ori în situația ingrată fiind nevoit să disciplineze colegii din ograda partenerului său liberal. Nu s-au stins bine ecourile scandalului ce a tensionat USL în urma atacurilor senatorului-editorialist Sorin Roșca Stănescu, că deja alte personalități liberale tulbură apele în uniune. Ioan Ghișe gândește cu voce tare despre demisia premierului într-un interviu acordat către o zonă a presei clar obediente președintelui. Apoi se dezmeticește și retractează public. Daniel Barbu, care mai este și în subordonarea directă ca ministru în cabinetul Ponta, se apucă și el să gloseze savant, considerațiile sale pe marginea politicilor economice germane suprapunându-se ca nuca în perete exact peste întâlnirea lui Victor Ponta cu Angela Merkel. Ca să pună capac, lui Barbu sare să-i ia apărarea și europarlamentarul liberal Norica Nicolai. Chipurile Daniel Barbu, ca om politic este îndreptățit la opinii politice precum au fost cele enunțate. Mai jenantă decât situația în care fost pus premierul, cred că este doar situația în care se află Crin Antonescu, liderul politic al unui partid în care toată lumea se pricepe la tot și are o opinie despre orice. Acesta trebuie acum să găsească cea mai bună explicație pentru opiniile atât de originale enunțate din rândurile partidului care le păstorește. Că periodic pe unii dintre liberali îi apucă amocul și nostalgia profesională și se trezesc vorbind în calitate de ziariști de investigație sau analiști politici, mai putem înțelege... Dar când converg inadecvarea, lipsa de tact și momentul cel mai nefericit posibil pentru exprimarea publică a unor opinii oricât de pertinente, mai rămân două explicații, mari și late. Ori este prostie și prostia se plătește, ori este reavoință și atunci vorbim de sabotarea eforturilor unui partener. Explicațiile europarlamentarului Norica Nicolai sunt doar dovada unei solidarități partinice păguboase în cazul de față. Ca om politic îți asumi o anumită disciplină comportamentală și de comunicație când intri într-o structură ierarhică precisă, precum cea guvernamentală.

Ca membru al unui partid aflat într-o alianță politică, trebuie să dai dovadă de tactul necesar pentru a nu periclita interesele comune și protocoalele de colaborare. Norica Nicolai este un om politic prea experimentat ca să ignore că, dacă tot ai comis o asemenea boacănă, nu e cazul să te miri când cineva deasupra ta se vede nevoit să te atenționeze și să se delimiteze de niște declarații păguboase și hazardate. Până la urmă premierul Victor Ponta a evaluat corect situația și a apelat la singura opțiune rezonabilă care o avea la dispoziție. Disciplinarea unui membru al cabinetului cu păreri exotice era singura modalitate de a salva aparențele față de partenerul german.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ