Daniel Constantin: Valoarea produselor agroalimentare exportate de Italia echivalează cu PIB-ul României

| 03 iun, 2014

Valoarea produselor agroalimentare exportate de Italia atinge - ca dimensiune - nivelul Produsului Intern Brut al României, în ţara noastră existând peste 33.000 de societăţi italiene care îşi desfăşoară activitatea în agricultură, a afirmat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

'Trebuie să împărţim bunele practici, experienţele pozitive pe care le are România şi experienţele pozitive pe care le are Italia. (...) Italia exportă produse agroalimentare în valoare de cât este şi PIB-ul României. De asemenea, Italia e o ţară prietenă şi este, totodată, cel mai important partener şi pentru România. Doresc să aduc un salut celei mai importante comunităţi de oameni de afaceri în agricultură din România. Vorbim de peste 33.000 de societăţi italiene care lucrează în agricultură. Este nu numai cea mai importantă comunitate, ca volum, dar este şi cea mai activă', a spus Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, Italia are numeroase produse recunoscute şi protejate la nivel european.

'La nivel european, sunt circa 1.233 de produse care sunt recunoscute şi protejate. În România, avem un singur produs, plus încă două care au fost transmise şi încă 30 care sunt în lucru în faza naţională, la Ministerul Agriculturii. În perioada următoare, trebuie să facem mai mult pentru partea de promovare. Mă bucur că s-a luat o decizie la nivel european, potrivit căreia sumele care sunt destinate tuturor statelor membre pentru promovarea produselor au crescut semnificativ pentru intervalul 2014 - 2020. În cazul României, o să avem o parte de cofinanţare mai mică pentru fiecare societate comercială care doreşte să-şi promoveze produsele pe alte pieţe, atât ale Uniunii Europene, cât şi pe pieţe terţe. Când vrem să vorbim de o producţie generoasă, trebuie să vorbim şi de o piaţă care se deschide din ce în ce mai mult', a adăugat ministrul Agriculturii.

Acesta a menţionat că, pentru prima dată, anul trecut, balanţa comercială a fost pozitivă pentru ţara noastră, România exportând mai multe produse decât a importat, cel mai important partener fiind piaţa europeană.

Evenimentul 'Italian Wine and Food Day' a cuprins şi un seminar de combatere a contrafacerii, intitulat 'Protejarea produselor agroalimentare Made in Italy în România'. Seminarul şi-a propus să aducă în atenţia publicului tema protejării adevăratelor produse italiene.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ