Daniel Morar: o torpilă prin care Băsescu a lovit-o în plin pe Macovei

| 18 mar, 2014

Ce se ascunde în spatele scandalului declanșat între Băsescu și Macovei, pe tema numirii lui Daniel Morar, în fruntea DNA? Aparent ambele personaje se scufundă într-un ridicol total, pentru că oficial, ”pe bune” cum ar spune mezina de la Bruxelles, nici unul nici celălalt nu ar trebui să accepte public că au avut ingerințe în mecanismul numirilor din Justiție, la un asemenea nivel.

Să luăm lucrurile un pic mai atent la analizat. Traian Băsescu nu are mare lucru de pierdut, personal, adăugând încă o manipulare a Justiției la dosarul său și așa înnegrit de atâtea altele, în două mandate consecutive. Personal, președintele nu va candida niciunde, la niciun palier, în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat. Perspectivele sale politice sunt zero și, din această perspectivă, o astfel de admitere tardivă a rolului său în numirile politice din Justiția acelor ani nu-i mai poate crea prejudicii suplimentare. Dacă ne rezumăm strict la a colecta din presa vremii, din 2005 și până în prezent, declarațiile publice halucinante prin care Traian Băsescu a intervenit în Justiție și numirea magistraților și le mai coroborăm și cu statistica simplă a numirilor și pensionărilor suspect de numeroase din aceeași perioadă, mărturisirea despre numirea lui Morar la DNA rămâne doar o filă oarecare într-un dosar prea voluminos.

Dar să presupunem că Traian Băsescu știe toate acestea și este conștient că numai din declarațiile proprii, făcute adeseori cu nepăsare sau la nervi, s-ar putea scrie o carte despre rolul său nefast asupra Justiției din România. Dacă Traian Băsescu nu a făcut altceva decât s-o atragă cu viclenie în cursa declarațiilor pe Monica Macovei. Să nu uităm și să nu minimalizăm faptul că între cei doi este un conflict latent de când fostul ministru al Justiției a ales tabăra lui Vasile Blaga, pentru certitudinea unui comod mandat de europarlamentar. Dar dacă Băsescu s-a apucat intenționat să apese pe butoanele vanitoasei Macovei, prea preocupată să-și mențină imaginea de reformatoare puristă, și a scos cu bună știință de la naftalină imaginea caraghios de mitizată a lui Daniel Morar? Între Băsescu și Macovei, cel mai tare s-a compromis cea din urmă, neatentă la conotațiile negative și implicațiile unui schimb de replici despre cine și cum l-au descoperit, promovat și susținut pe Daniel Morar la cârma unei instituții despre care mai toată lumea începe să admită că deși nu a fost o idee rea la început, ulterior s-a transformat în mâinile președintelui într-o simplă măciucă folosită pentru diverse răfuieli cu adversarii politici ai acestuia.

Binomul Morar – Băsescu, în care se ține tira reciproc, are această vulnerabilitate structurală: va înceta să mai funcționeze când unul din elementele sale va ieși din joc. În momentul acela precis, cei doi vor deveni o sursă reciprocă interminabilă de dureri de cap. Primul element pe cale de a ceda, din acest binom, este previzibil președintele care-și va înceta mandatul în decembrie.

Dar până atunci, din echilibrul acesta fragil, prima victimă se dovedește a fi europarlamentarul liberal-democrat Monica Macovei, a cărei reputație migălos construită a suferit o breșă majoră: ”doamna de fier” a justiției băsiste a fost doar o slugă în rând cu altele, care primeau indicații, sugestii și ordine de la Palat. A spus-o chiar Traian Băsescu...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 mar, 2014
Romania...Trezeste-te!)))))))
Asa scapam de cancerul Romaniei: PSD & USL & USD..
Presedintele Romaniei: Klaus Iohanis
Prim Ministrul Romaniei: Traian basescu
Ministrul justitiei: Monica Macovei
20 mar, 2014
Phillip Morelli
trezireeeeeeeeeee
Triumviratul Klaus+Basescu+Macovei intradevar poate scoate Romania din zona gri, si sa o puna pe orbita europeana. Doar ca mai trebuie sa vada lucrul asta si cei 7,4 milioane de oameni spalati pe creier. Nu vreau sa aduc prejudicii nimanui ci doar sa trag un semnal de trezire din letargia postcomunista in care mintile romanilor se complac din lenea de a gindi. Mai oameni buni nu v-ati saturat de atita amar de timp de cind alternanta la conducere o detin cei din linia a doua a PCR ? Unde va e mintea. UNde va e ratiunea ? Eu credeam despre romani ca sunt cei mai viteji si cei mai destepti dintre traci. Sa fie oare vorba numai despre o mica parte a romanilor ? Majoritatea vad ca sunt prosti scoliti, cu care prosti, e mai greu s-o scoti la capat. As dori sa aud comentarii pertinente si sa discutam civilizat despre viitorul politic din Ro. sa va aud.
19 mar, 2014
Romania...Trezeste-te!)))))))
Asa scapam de cancerul Romaniei: PSD & USL & USD..
Presedintele Romaniei: Klaus Iohanis
Prim Ministrul Romaniei: Traian basescu
Ministrul justitiei: Monica Macovei
18 mar, 2014
DeutscheWelle
Mitingul Mişcării Populare şi dedublarea intelectualilor
http://www.dw.de/mitingul-mi%C5%9Fc%C4%83rii-populare-%C5%9Fi-dedublarea-intelectualilor/a-17500688
18 mar, 2014
pensionar
un articol minunat:
ziaristul virtual Pop(sau Plop?) este doar o slugă în rând cu altele (Constantin,Bran,etc) care primesc indicații, sugestii și ordine de la Palada si Sultanescu
Articolul se vrea a fi o torpila care sa loveasca puternic impotriva dusmanilor politici ai PSD...
impreuna cu binomul Nitu si Cazanciuc...
adica varul si colegul lui Victor Ponta,numiti pe criterii arbitrare..
caci spre deosebire de regimul Basescu,regimul Ponta lucreaza in familie...cu Sarbu(socru),cu Daciana(europarlamentar),etc
18 mar, 2014
Marius Avram
Pentru o Justitie puternica
Basescu si Macovei sunt doua personaje care au avut (si vor avea in continuare) un rol foarte important in lupta cu Mafia rosie care ne conduce astazi !
18 mar, 2014
atent
MAFIILE
Ai perfecta dreptate! Insa, fii atent: mafia care ne conduce astazi are mai multe culori, una fiind a lui baSECURITATE traian!
Altfel, numai de bine!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ