De ce a cerut DNA un spor de pedeapsă de un an pentru Adrian Năstase

| 03 iun, 2014

Procurorii cer un spor de pedeapsa de un an pentru Adrian Nastase in dosarul Zambaccian apreciind ca acesta este un pericol social si a continuat sa atace constant justitia chiar si dupa ce a ispasit prima pedeapsa, in dosarul Trofeul Calitatii.

Argumentele au fost date publicitatii in conditiile in care Tribunalul Bucuresti a respins cererea procurorilor de suplimentare a pedepsei primite de fostul premier, iar Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a facut apel, decizia definitiva urmand sa apartina Curtii de Apel Bucuresti, informeaza B1TV.

Procurorii DNA spun ca Adrian Nastase este unpericol social, a atacat constant justitia si a afectat relatiile in societate datorita pozitiilor inalte pe care le-a ocupat, motiv pentru care "consecintele savarsirii faptelor sunt dintre cele mai grave".

De asemenea, DNA apreciaza ca pozitia detinuta de condamnatul Adrian Nastase la momentul savarsirii faptelor este de natura "sa lezeze increderea societatii in unele dintre cele mai inalte functii in stat".

Procurorii il mai acuza pe Adrian Nastase ca a aratat "dispret fata de justitie", in conditiile in care el se bucura nu doar de increderea partidului sau, ci si a cetatenilor de rand.

Mai mult, acestia spun ca argumentul invocat de avocatii condamnatului referitor la "inaltele sale studii juridice" sunt de fapt un argument in favoarea suplimentarii pedepsei, pentru ca acesta avea "obligatia morala si legala de respectare a legii, nu incalcare ei".

Totodata, procurorii DNA remarca si atitudinea avuta de Adrian Nastase dupa condamnare, mai exact "de dispret si de defaimare la adresa actului de justitie", acestia reamintind si modul in care s-a comportat Adrian Nastase chiar si in fata instantei care a contopit pedepsele, Tribunaul Bucuresti, la ultima sa iesire.

In aceste conditii, procurorii considera nedreapta decizia de contopire a pedepselor la 4 ani, motiv pentru care Parchetul General a cerut sporirea pedepsei cu inca un an, pentru ca Adrian Nastase sa poata fi reeducat in spatele gratiilor, pentru a se preveni savarsirea altor infractiuni peviitor.

Anterior, Tribunalul Bucuresti a considerat ca nu se impune suplimentarea pedepsei, iar DNA a atacat decizia.

In general, suplimentele de pedeapsa intre 6 luni si 5 ani sunt acordate in special in cazul in care exista o serie de factori, cum ar fi faptul ca infractorul este recidivist sau a savarsit mai multe fapte de coruptie, informeaza B1TV.

Un astfel de exemplu este cel al lui Gigi Becali, a carui pedeapsa a fost suplimentata cu 6 luni pentru ca el a comis 7 infractiuni.

Decizia CAB, definitiva, este asteptata pana la sfarsitul acestei luni. Daca apelul procurorilor va fi respins, Adrian Nastase ramane cu cei 4 ani de inchisoare primiti ca pedeapsa in acest dosar, dar poate face o solicitare de eliberare conditionata, pentru ca are peste 60 de ani, in baza vechilor coduri penale, cerand ca sa i se aplice legea penala cea mai favorabila.

Adrian Nastase a efectuat 9 luni de inchisoare in dosarul Trofeul Calitatii, o treime din pedeapsa primita, iar in dosarul Zambaccian este incarcerat din data de 6 ianuarie 2014.

In total, acesta a stat aproape 14 luni in spatele gratiilor, din cele 16 luni care reprezinta o treime din pedeapsa primita in acest dosar, motiv pentru care, daca decizia CAB ii va fi favorabila, el ar trebui sa fie eliberat peste aproape 2 luni.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ