Dosarul Zambaccian. Motivare: Consulul Ioan Păun, martor-cheie în procesul lui Adrian Năstase

| 04 iul, 2014

Dosarul Zambaccian. Fostul consul al României la Beijing, Ioan Păun, este unul dintre martorii ale căror declaraţii au stat la baza condamnării fostului premier Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul Zambaccian.

 

Dosarul Zambaccian. 'Martorul Păun Ioan a formulat declaraţii complete, menţinute pe parcursul întregului proces penal, în care a relatat împrejurările şi modalitatea în care a avut loc achiziţionarea bunurilor din China pentru familia Năstase, valoarea acestora şi mai ales de cine au fost achitate şi cine a suportat cheltuielile privind transportul containerelor pe parcurs extern', se arată în motivarea judecătorilor instanţei supreme la decizia de condamnare a fostului premier.

Magistraţii precizează că Ioan Păun este parte vătămată doar în infracţiunea de şantaj iar calitatea de martor o are în legătură cu faptele şi împrejurările vizând importurile din China, încadrate prin rechizitoriu ca infracţiune de luare de mită în sarcina inculpatului Adrian Năstase şi folosire de documente falsificate la autoritatea vamală pentru inculpatele Daniela Năstase şi Irina Paula Jianu.

Citeşte şi: ADRIAN NĂSTASE. Motivarea instanței: Adrian Năstase a acţionat în STIL MAFIOT

Adrian Năstase condamnat. 'De asemenea, martorul Păun Ioan s-a ocupat de achiziţionarea bunurilor din China pentru inculpaţii Adrian Năstase şi Daniela Năstase, depozitarea temporară la sediul Ambasadei din China, ambalarea, supravegherea încărcării lor în containere şi organizarea transportului pe parcurs extern', spun judecătorii.

Aceştia susţin judecata instanţei de fond care consideră concluzia parchetului corectă şi îşi găseşte fundament în probatoriile administrate, 'probatoriu care demonstrează neechivoc vinovăţia inculpatelor Daniela Năstase şi Irina Paula Jianu în săvârşirea infracţiunilor de fals reţinute în sarcina lor prin rechizitoriu' comise în legătură cu efectuarea importurilor de bunuri din Republica Populară Chineză.

Dosarul Zambaccian.'În speţă, declaraţia martorului Păun Ioan nu este nici singura proba administrată şi se şi coroborează cu alte probe ale dosarului, inclusiv fapte obiective. Ministerul Public a concluzionat că bunurile introduse în ţară ca importuri din China efectuate de SC Vertcon SA au fost achiziţionate de către inculpaţii Adrian Năstase şi Daniela Năstase, regăsindu-se în imobilele proprietatea acestora, procedeul folosit având ca scop disimularea provenienţei sumelor de bani din care a fost achitată contravaloarea respectivelor bunuri', se arată în motivare.

Citeşte şi: Adrian Năstase, primul mesaj după sporul de pedeapsă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe 6 ianuarie pe fostul premier Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul Zambaccian.

Adrian Năstase condamnat. Adrian Năstase a primit patru ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată şi trei ani de închisoare pentru şantaj, precum şi cinci ani interzicerea unor drepturi civile după executarea pedepsei. Cele două pedepse au fost contopite, urmând ca Adrian Năstase să execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare.

Pe 24 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca la cei patru ani de închisoare primiţi de fostul premier în dosarele Zambaccian şi Trofeul calităţii să se adauge şase luni ca spor de pedeapsă, astfel încât acesta va executa în final patru ani şi şase luni de închisoare.

Soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită şi infracţiuni la legea vamală, cu un termen de încercare de opt ani.

Dosarul Zambaccian. Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratul de Stat în Construcţii, a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi civile pentru spălare de bani în formă continuată şi participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi folosirea la autoritatea vamală de documente false.

Instanţa a mai decis confiscarea de la soţii Adrian şi Dana Năstase a sumei de 1,8 milioane lei şi menţinerea sechestrului asigurator pe imobilul din Zambaccian.

Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Irina Jianu a sumelor de 84.000 dolari şi 5.000 de euro.

Cei trei condamnaţi trebuie să mai plătească statului român câte 20.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare.

Adrian Năstase condamnat. Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar pe 5 mai 2010 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potrivit DNA, în intervalul 2001-2004, Adrian Năstase a pretins şi primit de la Irina Jianu, prin intermediul soţiei sale, Daniela Năstase, foloase necuvenite constând în contravaloarea unor lucrări de construcţie, amenajare şi dotare executate de mai multe firme, printre care SC Conimpuls SA, SC Vertcon SA şi SC Regal Class SRL, la imobilul din Zambaccian.

În schimb, Adrian Năstase a numit-o pe Irina Jianu în funcţia de inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcţii.

De asemenea, Adrian Năstase este acuzat că l-a şantajat pe fostul consul al României la Shanghai Ioan Păun.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ