De ce a intrat în insolvenţă Regia pentru Activităţi Nucleare

| 06 noi, 2013

Insolvenţa Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) a fost provocată de investiţiile ineficiente efectuate pe platformele industriale ale sucursalelor Romag-Termo şi Romag-Prod din judeţul Mehedinţi, a declarat miercuri, pentru Agerpres, administratorul judiciar, Ion Tudor.

Potrivit sursei citate, gestionarea defectuoasă a proiectului de execuţie a instalaţiei de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii a generat suplimentarea nejustificată a fondurilor alocate de la 165.381.830 lei la 341.173.335 lei, situaţie care a necesitat supradimensionarea fondurilor prevăzute.

'Din păcate, la această dată investiţia nu este recepţionată şi nici pusă în funcţiune. Termenul de predare a fost de mai multe ori decalat prin semnarea de către RAAN cu societăţile de construcţii a unor acte adiţionale suspecte. Aceste aspecte fac şi obiectul unor anchete aflate în derulare de către instituţiile statului', a precizat Tudor.

Reprezentantul firmei de insolvenţă 'Tudor şi Asociaţii' a fost de părere că şi gradul de îndatorare al RAAN este o altă cauză care a condus la declanşarea insolvenţei, acesta evoluând de la 667.141.509 lei la sfârşitul anului 2011 şi ajungând la începutul semestrului II al anului 2013 la 924.023.593 lei.

'Din analiza financiar-contabilă făcută reiese că în această perioadă s-au înregistrat şi obligaţii restante către bugetele locale şi furnizorii de materii prime şi credite bancare în valoare de 228.406.046 lei. Multe dintre acestea neputând fi acoperite din cauza lipsei de lichidităţi', a afirmat Tudor.

În context, administratorul judiciar Ion Tudor a mai arătat că toate acestea s-ar fi putut evita dacă s-ar fi încasat creanţele la energia termică livrată asociaţiilor de proprietari din municipiul Drobeta Turnu Severin, la energia electrică furnizată în sistemul energetic naţional şi ar fi fost achiziţionat la rezerva de stat stocul de apă grea de la Sucursala Romag-Prod în valoare de 294.666.915 lei.

Tudor a concluzionat că RAAN dispune de resurse tehnice de realizare, pe parcursul procesului de reorganizarea, a obiectului de activitate şi achitare a debitelor restante şi că, datorită eforturilor făcute de Guvern pentru continuarea producerii energiei termice, energiei electrice şi a apei grele, nu sunt riscuri de intrare în faliment a acesteia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ