De ce există imunitatea parlamentară

| 08 oct, 2013

Recenta trimitere în judecată a lui Liviu Dragnea precum şi avizul negativ al Senatului privind urmărirea penală în cazul lui Varujan Vosganian, urmat de demisia ministrului liberal, sunt doua dintre temele de prim-plan aflate în atenţia mass-media.

De foarte multe ori însă, analizele pe cele două cazuri se dovedesc a fi superficiale, insistându-se pe generalizări pripite care condamnă corupţia clasei politice, în detrimentul unei abordări obiective, nepartizane prin care cetăţenii să fie corect informaţi.

Astfel, nimeni nu spune de ce este necesară imunitatea parlamentară și ministerială. Se vehiculează aceeaşi ipoteză conform căreia toți aleșii sunt corupți și că nu trebuie să beneficieze de nici un fel de protecție. O astfel de abordare este, desigur, greşită. Logica imunităţii este tocmai aceea de a proteja actul de guvernare şi actul legislativ de posibile abuzuri. În cele din urmă, vorbim despre acelaşi principiu al separaţiei puterilor în stat care trebuie să funcţioneze nu doar unidirecţional (protejarea justiţiei), ci în ambele sensuri, adică puterile legislative şi executive trebuie şi ele ferite de abuzuri.

Spre exemplu, sunt cunoscute situaţiile în care împotriva miniştrilor sau a demnitarilor, în general, sunt formulate sute de plângeri penale, de multe ori la comandă politică, doar pentru a-l discredita pe respectivul demnitar. Or, a răspunde tuturor acuzaţiilor nefondate, a te prezenta de fiecare dată în faţa justiţiei pentru a demonta capete de acuzare fără nicio legătură cu realitatea reprezintă cazuri concrete de hărţuiri ale reprezentanţilor Legislativului şi Executivului care, în cele din urmă, afectează activitatea celor vizaţi de respectivele plângeri. Prin urmare, rolul imunităţii – fie ea parlamentară sau ministerială – este tocmai acela de a preveni efectele perverse ale dosarelor fabricate la comandă.

Desigur, nu este indicat nici să cădem în celaltă extremă, în sensul de a considera imunitatea demnitarilor un scut în calea justiţiei. Iar dovada că Parlamentul judecă obiectiv cererile înaintate de procurori privind dosarele demnitarilor stă în avizele anterioare favorabile urmăririlor penale precum cele din cazurile lui Paul Păcuraru, Cătălin Voicu, Mihail Boldea, Gigi Becali etc. Deci, avizele favorabile în sensul începerii urmăririlor penale nu pot fi chestiuni de rutină şi nici nu pot fi acordate pe bandă rulantă. Fiecare caz în parte trebuie riguros evaluat, iar votul Parlamentului depinde în mod esenţial de concluziile formulate de comisiile de specialitate ale celor două Camere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 oct, 2013
cantautor
imunitate parlamentara este in principiu doar pentru declaratii politice....
restul e gargara ieftina...
trebuie mers in justitie,procurorul acuza,avocatul apara si judecatorul decide...
simplu...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ