De ce îl contrazice Macovei pe Băsescu în cazul Morar

| 17 mar, 2014

Riposta în forţă a Monicăi Macovei vizează tocmai menţinerea în percepţia publică a unui profil “curat”, în condiţiile în care precizările lui Traian Băsescu îi lovesc profilul pe care europarlamentarul PDL şi l-a construit în mod asiduu în ultimii ani.

Daniel Morar, chiar dacă nu se mai află în fruntea DNA, ci ocupă un fotoliu călduţ de judecător la Curtea Constituţională, a devenit motivul unei dispute între Traian Băsescu şi Monica Macovei. Motivul clinciului dintre cei doi este legat de asumarea paternităţii privind numirea lui Daniel Morar la DNA.

În încercarea de a dezminţi varianta acreditată de Traian Băsescu, conform căreia şeful statului ar fi “părintele spiritual” al fostului şef DNA, Monica Macovei îl contrazice flagrant pe preşedinte. "Cum am mai spus de multe ori şi cum a povestit şi Morar în cărţile de interviuri, în care a fost întrebat cum a ajuns procuror şef la DNA: pe Daniel Morar nu mi l-a recomandat preşedintele. A fost o procedură de selecţie şi a fost o procedură corectă. Ca atare, a intrat în această procedură, repet, nerecomandat de preşedinte. (…) Există cărţi de 2-3 ani de zile, în care Morar povesteşte cum a fost numit, cum s-a întâlnit prima oară cu preşedintele înainte de a fi numit de preşedinte prin decret. Am recitit şi eu ce a scris în interviul din cartea lui Dan Tăpălagă, în care preşedintele i-a spus, de faţă cu mine: «nu vă cunosc, dar merg pe mâna ministrului Justiţiei». Exact pe invers", a spus Monica Macovei într-un interviu acordat postului de radio Pro FM.

Jocul preşedintelui Băsescu urmăreşte o dublă miză – pe de o parte, aceea de a demonstra că el este cel care a controla numirea lui Daniel Morar, ceea ce confirmă implicit că am avut de-a face cu un proces puternic influențat politic. Pe de altă parte, şeful statului ţine să arate că Monica Macovei a fost o simplă executantă a ordinelor sale. Implicit, jocul cu cărţile pe faţă o plasează într-o ipostază complicată pe fostul ministru al Justiţiei fiindcă demonstrează că aura de independentă pe care Monica Macovei încearcă să o promoveze nu are corespondent în realitate.

Prin urmare, riposta în forţă a Monicăi Macovei vizează tocmai menţinerea în percepţia publică a unui profil “curat”, în condiţiile în care precizările lui Traian Băsescu îi lovesc profilul pe care europarlamentarul PDL şi l-a construit în mod asiduu în ultimii ani. Poziţia de executantă a ordinelor lui Traian Băsescu nu poate fi una acceptabilă fiindcă îi poate crea probleme Monicăi Macovei în plan extern, mai ales în mediile unde fostul ministru este considerat o voce autorizată pe zona evoluţiilor din justiţie.

Episodul personal dintre Traian Băsescu şi Monica Macovei pe tema numirii lui Daniel Morar la conducerea DNA este însă simptomatic din alt punct de vedere. El arată, de fapt, modul în care era controlată justiţia de la Cotroceni în perioada de glorie a guvernărilor PDL. Cu alte cuvinte, principii fundamentale precum independenţa justiţiei, lipsa ingerinţelor în sistemul judiciar sau garantarea bunei funcţionări a sistemului erau praf în ochii cetăţenilor. A fost nevoie de un conflict Băsescu-Macovei pentru ca până şi cei mai înrăiţi susţinători portocalii să înţeleagă cât de independentă era cu adevărat justiţia sub guvernarea Băsescu-PDL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ