De ce țin liberalii ministerul Sănătății?

| 27 noi, 2013

În sistemul sanitar este mare agitație în ultima perioadă, sindicatele amenințând chiar cu greva generală. Desigur, în contextul în care  guvernul condus de Victor Ponta a făcut și face eforturi pentru a rezolva problemele de finanțare și a crește nivelul de salarizare al cadrelor sanitare, protestele sindicaliștilor par a fi în mare parte nejustificate.

Și totuși, există și o zonă în care putem fi tentați să le dăm dreptate: modul în care sunt gestionate politicile specifice, de prevenție și tratament.

Cel mai recent exemplu în acest sens a fost oferit chiar marți de către ministrul Eugen Nicolăescu. Cu toate că sezonul rece a debutat în forță, iar în asemenea context există pericolul declanșării unor epidemii de gripă, ministerul pe care îl conduce nu a declanșat campania specifică de vaccinare.

În mod normal, această campanie era programată să demareze la sfârşitul lunii octombrie. Considerând însă că la acel moment nu exista încă o circulație de virusuri care să justifice începerea vaccinării, ministerul condus de Eugen Nicolăescu a decis să o amâne pe termen nedefinit. Această măsură a fost decisă în pofida opiniei experților din domeniul sanitar care au contestat oportunitatea amânării, avertizând că astfel am putea să asistăm la o creștere a incidenței mortalității în rândul persoanelor din categoria de risc. Motivul? Vaccinul antigripal este eficient doar în măsura în care persoana inoculată este sănătoasă. Dacă imunitatea organismului este deja scăzută, urmare spre exemplu a răcelilor și virozelor specifice anotimpului rece, eficiența vaccinării poate fi compromisă.

Cu toate acestea, ministrul Nicolăescu nu pare nici acum să fi decis o dată de la care să înceapă inocularea cu vaccin antigripal a persoanelor din categoria de risc. Mai mult, întrebat fiind de către jurnaliștii de la Gândul când va demara campania de vaccinare, ministrul Sănătății a dat un răspuns de-a dreptul halucinant prin cinismul și totala lipsă de profesionalism arătate: „Dacă eu aş fi ghicitor în stele şi aş şti când încep virusurile să circule şi să devină o problemă de sănătate publică v-aş spune, dar nu ştiu”, a spus ministrul Sănătății.

Ministrul Nicolăescu se joacă astfel în mod iresponsabil cu sănătatea copiilor, a persoanelor trecute de vârsta de 65 de ani, cu boli cronice, a bătrânilor institutionalizaţi, a personalului medical şi a gravidelor. Toți aceștia sunt lipsiți de vaccinul la care aveau dreptul și sunt lăsați fără apărare în calea virusurilor gripale, doar fiindcă ministrului Sănătății îi lipsește darul clarviziunii și nu poate anticipa când are să se declanșeze prima epidemie de gripă.

Argumentația folosită de Eugen Nicolăescu este cu atât mai aberantă cu cât discutăm despre un program de prevenție și nu de tratament. Nici nu trebuie să fii mare specialist în domeniul medicinei ca să își dai seama că vaccinarea antigripală ar trebui să aibă loc înainte de declanșarea unor epidemii, iar nu după ce acestea s-au instalat deja. Ca urmare, declarația în discuție nu face decât să demonstreze că Eugen Nicolăescu nu are ce căuta în fruntea unui minister care ar trebui să aibă grijă de sănătatea românilor, nu să o pună în pericol.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 noi, 2013
cantautor
"Nici nu trebuie să fii mare specialist în domeniul medicinei ca să își dai seama că ..."
Pai daca nu trebuie sa fii mare specialist,propuneti la Ministerul Sanatatii pe Dna Daciana,care are preocupari pe acest domeniu:
Iata ce spunea autoarea,intr-un articol anterior:
"Alimentația sănătoasă a început să intre în atenția politicienilor români. Adeptă a unei diete sănătoase, în special pentru cei mici, eurodeputata Daciana Sârbu a solicitat, prin intermediul Asociației Școala pentru Sănătate, a cărei membru fondator este, crearea unui Grup de Lucru privind Alimentația în Grădinițe, pentru îmbunătățirea rapidă a calității hranei oferite preșcolarilor, constituit din reprezentanți ai guvernului și ai societății civile"

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ