De ce insistă liberalii cu amânarea referendumului pe Constituţie

| 01 iul, 2013

Decizia Curţii Constituţionale a României referitoare la reducerea pragului de prezenţă la referendum de la 50% la 30%, hotărâre aplicabilă însă nu mai devreme de un an, a dat peste cap planurile liberalilor.

Crin Antonescu a avut o ieşire aproape viscerală înfierând Curtea, apoi a subliniat apăsat că momentul ideal pentru referendum sunt alegerile prezidenţiale din 2014.

În tabăra PSD decizia CCR a nu produs stupoare, din contră. Liviu Dragnea a declarat că social-democraţii nu renunţă total la ideea desfăşurării referendumului chiar în această toamnă. Secretarul general al PSD a arătat că acesta poate fi organizat în mai multe zile, punând accent pe faptul că proiectele majore la care s-a angajat USL, revizuirea Constituţiei şi Regionalizarea, nu pot fi amânate. Propunerea vicepremierului are un precedent în trecutul apropiat - să nu uităm că referendumul pentru Constituția din 2003 s-a ținut în două zile și a fost validat, însă nu fără emoții.

Această ipoteză, a unei consultări a populaţiei cu şanse nesigure de reuşită, îi dă fiori reci şefului Senatului. Un eventual eşec al Constituţiei rescrisă sub atenta sa îndrumare ar echivala cu ratarea alegerilor prezidenţiale şi cu ieşirea din rândul unu al politicii noastre. Pentru opinia publică între Crin Antonescu și noua lege fundamentală este un semn de egalitate. Acest coşmar vrea să îl evite liderul PNL. În același timp însă, Antonescu nu îşi permite să dea cu piciorul la tot ce a construit meticulos până în acest moment. Ultimele sale mişcări ne spun că este mai decis ca niciodată să-şi îndeplinească visul de a ajunge la Cotroceni.

Alertat de ultimele sondaje de opinie care îl plasează pe locul patru al preferinţelor după Victor Ponta, Mugur Isărescu şi Sorin Oprescu, Antonescu vrea să ne demonstreze că s-a schimbat. Lucrează pe două fronturi: extern şi intern. Pe plan extern are mari dificultăţi de viziblitate - imaginea de anti-european a fost compensată cu două vizite, aproape anonime pentru presă, în Marea Britanie şi Croaţia. Şi, graţiei “cadoului grecesc” oferit de Traian Băsescu, vizitează din nou Zagreb-ul cu ocazia ceremoniei de intrare în Uniunea Europeană a fostei ţări iugoslave.

Pe plan intern, şeful liberalilor se delimitează de Partidul Conservator şi implicit de Dan Voiculescu - este noua imagine pe care încearcă să o comercializeze. Însă, după anunțarea divorţului de PC, reacţia Antenelor nu a existat - lucru nefiresc pentru trustul deţinut de familia Voiculescu, sensibil ca un seismograf la toate acţiunile care afectează formaţiunea condusă de Daniel Constantin. Simularea rupturii Alianței de Centru Dreapta este trădată şi de numirea lui Niels Schnecker ca director de campanie prezidenţială.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ