De ce prețurile la produsele alimentare nu vor crește

| 12 noi, 2013

Ideea vehiculată în presă – că alimentele se vor scumpi – este absurdă. Dovadă stau reducerea TVA pentru tot lanțul de producție a pâinii și specialităților de panificație, planurile de scădere a TVA-ului și pentru alte produse, precum și alte decizii ale Guvernului.

Mesajele transmise recent de Executiv și de premierul Victor Ponta indică faptul că prețurile la legume, fructe, ouă - în general la produsele agricole – nu vor crește. Acest lucru datorită planificării atente din domeniul agro-alimentar pentru anul 2014, după un model similar cu cel aplicat în 2013.

Odată cu măsura care a redus TVA la pâine de la 24% la 9%, toată lumea a putut observa că prețurile au scăzut ca efect al adoptării deciziei. Posibila diversificare a acestei strategii ar putea duce la scăderi și mai pronunțate, care ar echilibra modificarea accizelor ce afectează transportul produselor.

În plus, există o multitudine de facilități și beneficii acordate de Guvern agricultorilor și producătorilor care vor asigura buna tranziție dintre ciclul de generare de alimente care se încheie în acest an și cel care urmează.

De exemplu, începând cu octombrie 2013, vor fi acordate peste 500 de milioane de euro sub forma unor plăți anticipate pentru pregătirea campaniei agricole din 2014, la fel cum s-a făcut și până acum. Investițiile propuse și pregătirea „terenului” pentru o producție bună urmează strategia transformării producției din domeniul agro-alimentar într-un sistem sustenabil, dacă nu chiar auto-sustenabil.

Anul acesta a fost unul important și în privința reparațiilor unor situații problematice moștenite din anii trecuți. De exemplu, odată cu reducerea cheltuielilor la livrarea apei destinate irigațiilor către agricultori, au fost acordate și despăgubiri de la buget pentru fermierii care au avut recoltele afectate de seceta dură din vara anului trecut.

Totodată, în zona de subvenții, beneficiile oferite unui număr de peste 1.000.000 de producători din agricultură se ridică la circa 2,7 miliarde de lei pentru schemele de plăți unice pe suprafață. Nici producătorii de lapte sau de carne de vită nu au fost ignorați – cei din zonele defavorizate vor primi un sprijin financiar în limita unui plafon de 30 de milioane de euro.

Guvernul a acordat o atenție deosebită și fermierilor care doresc să se organizeze mai eficient. De exemplu, Ministerul Agriculturii a finanțat 50 de proiecte pentru depozite de legume-fructe, destinate preluarii, sortarii, pastrarii si amabalarii produselor. De asemenea a fost constituit Fondul pentru acordarea de microcredite în agricultura, pentru cei care au nevoie de accesarea unui împrumut neeligibil prin alte programe.

Concluzionând, dovada faptului că măsurile aplicate în 2012-2013 de Guvernul USL au funcționat este chiar producția agricolă excelentă de anul acesta, care a stat la baza creșterii economice de 2,2% pe care instituțiile financiare internaționale au prevăzut-o și care va sta la baza alcătuirii bugetului pe anul viitor.

Așadar, este un act de normalitate ca o parte din acești bani să fie reinvestiți în producția de materie alimentară, pentru a continua trendul economic ascendent și spre 2015.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 noi, 2013
cantautor
as cataloga urmatoarea afirmatie ca perla anului in materie de obedienta:
"Concluzionând, dovada faptului că măsurile aplicate în 2012-2013 de Guvernul USL au funcționat este chiar producția agricolă excelentă de anul acesta, care a stat la baza creșterii economice de 2,2%..."
mai baiatule,daca era seceta,ce-ai mai fi spus?
si daca a plouat si agricultorii si-au facut temele bine,care-i meritul guvernului?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ