De ce victoria din primul tur al lui Ponta e una mare

| 03 noi, 2014

Românii din 11 județe ale țării au votat în proporție de peste 50% cu Victor Ponta, pulverizând practic toți candidații dreptei, în frunte cu reprezentantul PDL și PNL, Klaus Iohannis.

După 30 de zile de campanie în care candidații înscriși în cursa pentru Cotroceni au avut posibilitatea să își prezinte programele în fața alegătorilor, duminică a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale la care s-au prezentat peste 9,5 milioane de români. După cum au anticipat și sondajele de opinie premergătoare procesului electoral, majoritatea alegătorilor l-au votat pe candidatul Alianței PSD-UNPR-PC, Victor Ponta.

Rezultatele parțiale, după centralizarea a 98,3% dintre procesele verbale, indică o victore fără drept de apel pentru premierul Victor Ponta, care a câștigat primul tur de scrutin cu 40,33% din voturi, peste ținta de 37,5% stabilită de candidatul Alianței PSD-UNPR-PC la sfârșitul campaniei electorale. Această performanţă electorală este cu atât mai remarcabilă cu cât Victor Ponta a reușit să se claseze pe primul loc în majoritatea județelor țării, în multe obținând chiar peste 50% dintre voturi.

Citeşte şi: Discursuri post-vot. Avantaj Ponta

Românii din 11 județe ale țării au votat în proporție de peste 50% cu Victor Ponta, pulverizând practic toți candidații dreptei, în frunte cu reprezentantul PDL și PNL, Klaus Iohannis. În județul Mehedinți, candidatul social-democrat la alegerile prezidențiale a obținut cel mai mare număr de voturi din întreaga țară. Mai exact, în această unitate administrativ-teritorială, premierul a câștigat alegerile cu 57,4% din voturi, la mare de distanță de Klaus Iohannis care a obținut doar 21,1% din voturi. Județul Dolj a votat Victor Ponta în proporţie de 54,78%. Cel de al treilea județ din țară care a votat în proporție de peste 50% cu Victor Ponta a fost Buzăul, unde președintele PSD a obținut un scor de 54,21%, la mare distanță de candidatul ACL care a reușit să strângă doar 19,9% dintre voturi. Printre județele în care Victor Ponta a obținut peste 50% din voturile alegătorilor s-au mai numărat: Botoșani, Brăila, Gorj, Ialomița, Olt, Teleorman și Vaslui.

Per ansamblu, premierul Victor Ponta a câștigat alegerile prezidențiale din primul tur în 29 de județe ale țării. Celor 11 unități administrative în care premierul a câștigat cu peste 50% din voturi li se adaugă alte 18 județe în care Victor Ponta s-a clasat pe primul loc în preferințele alegătorilor. Astfel, candidatul PSD-UNPR-PC a reușit să obțină cele mai multe voturi în județe precum Argeș, Bacău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Galați, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Prahova, Suceava, Tulcea, Vâlcea, Vrancea și municipiul București.

Citeşte şi: Alegeri prezidenţiale. Fiecare în lumea lui

Clasat pe locul secund și obțindând doar 30,44% din voturi, la o diferență de 10 procente de Victor Ponta, lui Klaus Iohannis îi va fi foarte greu să recupereze decalajul care îl separă de candidatul social-democrat. Klaus Iohannis va avea o misiune imposibilă pentru a câștiga alegerile prezidențiale și în contextul în care o parte importantă a candidaților din primul tur, precum Călin Popescu Tăriceanu sau Kelemen Hunor, au dat primele semne că îl vor sprijini pe Victor Ponta în demersul său de a câştiga confruntarea electorală finală. Faptul că în urma primului tur de scrutin premierul deține cel mai mare avans electoral din ultimii 20 de ani față de cel de al doilea clasat reprezintă dovada indubitabilă că Victor Ponta se bucură de încrederea românilor și că va fi cel de al patrulea președinte al României de după revoluția din 1989. Rezultatul votului de duminică a arătat că românii văd în liderul social-democrat președintele pe care îl așteaptă de zece ani să îi unească spre îndeplinirea obiectivelor naționale și nu să îi dezbine, așa cum a făcut Traian Băsescu în cele două mandate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ