Decizia consorţiului care exploatează zăcământul Shah Deniz, publicată vineri

| 26 iun, 2013

Decizia finală a consorţiului care exploatează zăcământul de gaze naturale Shah Deniz va fi făcută publică la 28 iunie, conform calendarului agreat în cadrul procesului de selectare a rutei de export către Europa, a anunţat, astăzi, Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei.

Grupul petrolier austriac OMV a informat miercuri că proiectul gazoductului Nabucco West nu a fost selectat de consorţiul Shah Deniz II pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan. Proiectul Nabucco West, în care România era participantă prin compania de stat Transgaz, a pierdut competiţia pentru gazele naturale din Azerbaidjan cu proiectul concurent Transadriatic Pipeline (TAP).

Potrivit Departamentului de Energie, compania Nabucco a înaintat o ofertă solidă din punct de vedere comercial, dar şi relevantă strategic şi politic pentru toate statele implicate. 

"România este statul cu cel mai redus grad de dependenţă de importuri de hidrocarburi dintre toate statele partenere în proiectul Nabucco. Autorităţile române au considerat proiectul ca fiind relevant pentru UE, din perspectiva obiectivului său central care viza asigurarea securităţii energetice prin diversificarea surselor de aprovizionare. Autorităţile şi companiile române au răspuns pe deplin obligaţiilor impuse de calendarul dezvoltării şi aşteptărilor privind contribuţia noastră la oferta comercială privind proiectul Nabucco", se arată în comunicat. 
În acest moment, autorităţile române au în derulare o analiză complexă a situaţiei energetice la nivel naţional şi regional, pornind de la diversele scenarii privind dezvoltarea Coridorului Sudic de gaze. De asemenea, se are în vedere atât perspectivele resurselor interne de gaze cât şi conectarea României la piaţa regională de gaze. Potrivit sursei citate, opţiunile vizate de România (exploatarea rezervelor de hidrocarburi din platoul continental maritim, gazele naturale din şisturi) au potenţialul de a creşte şi mai mult independenţa energetică a ţării noastre. De asemenea, la nivel regional vom continua eforturile pentru realizarea proiectelor demarate, între care rămâne o prioritate proiectul AGRI. Aceste eforturi includ analizarea cu atenţie a tuturor oportunităţilor de diversificare a surselor de aprovizionare energetică. 

Grupul petrolier austriac OMV a informat miercuri că proiectul gazoductului Nabucco West nu a fost selectat de consorţiul Shah Deniz II pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan, informează un comunicat de presă.

Nabucco Vest şi Trans-Adriatic Pipeline erau singurele două proiecte care concurau pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan în Europa.

"Proiectul Nabucco West nu a fost selectat de consorţiul Shah Deniz II", se arată în comunicatul de presă. Deşi acceptă această decizie, grupul austriac consideră că oferta trimisă de NABUCCO Gas Pipeline International Gmbh (NGPI) a îndeplini toate criteriile de selecţie.

De asemenea, grupul OMV a subliniat că această decizie nu schimbă strategia sa de a-şi creşte operaţiunile în sectorul upstream şi cel al gazelor naturale. "OMV intenţionează să joace un rol în creşterea securităţii şi diversificării surselor de aprovizionare cu gaze naturale a Europei şi va evalua alternative pentru a completa actualele rute de aprovizionare", se mai arată în comunicatul OMV.

Acţionarii Nabuco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Conducta Nabuco urma să facă conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la graniţa turco-bulgară, tranzitând Bulgaria, România şi Ungaria, până la terminalul central-european de redistribuire de la Baumbarten, Austria. Via Baumgarten, gazele furnizate prin Nabucco puteau alimenta peste 500 de milioane de clienţi din Europa.

Conducta Nabucco urma sa transporte gazele naturale provenind din Regiunea Caspică, de la graniţa turco-bulgară prin Bulgaria, România şi Ungaria, către Terminalul de Gaze Central European de la Baumgarten (Austria). 

Transadriatic Pipeline (TAP) vizează alimentarea Europei cu gaz caspic prin intermediul unui traseu mai sudic, din nordul Greciei şi până în sudul Italiei. TAP intenţionează să transporte anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale produse în Azerbaidjan de consorţiul Shah Deniz 2 până în Europa via o conductă care ar urma să ajungă până în Italia via Grecia şi Albania. TAP este derulat de un consorţiu compus din companiile Axpo (Elveţia) şi Statoil (Norvegia), fiecare cu o participaţie de 42,5%, şi grupul german Eon (15%).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ