Decizie oficială: Traian Băsescu a afectat din nou independenţa justiţiei

| 25 mai, 16:35

Inspecția Judiciară a constatat din nou că fostul președinte Traian Băsescu și deputatul UDMR Kelemen Hunor au afectat independența Justiției, relatează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea, a declarat luni, că, în urma verificărilor efectuate, inspectorii au constatat că, prin declarațiile făcute, Traian Băsescu și Kelemen Hunor au afectat prestigiul Justiției și au adus atingere independenței sistemului judiciar.

Rapoartele Inspecției Judiciare urmează să fie analizate marți în ședința Plenului CSM care va decide dacă își însușește sau nu concluziile inspectorilor.

CSM a mai decis anterior că, prin afirmațiile făcute, cei doi au afectat independența Justiției.

În 30 aprilie, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară și Consiliul Național al Audiovizualului cu privire la declarații ale fostului președinte Traian Băsescu făcute într-o emisiune difuzată la un post tv.

Potrivit unui comunicat al CSM, conducerea Consiliului a sesizat CNA cu privire la posibila încălcare de către postul de televiziune B1 Tv a prevederilor Deciziei-cadru nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual.

Citeşte şi: Traian Băsescu: Nu îmi e teamă că o să fiu arestat și nici de evoluția dosarelor

"Ca urmare a mesajelor publice lansate de domnul Traian Băsescu, fost președinte al României, în cadrul emisiunii 'Ultimul Cuvânt', difuzată de postul de televiziune B1 Tv cu începere de la orele 22,00, în data de 29 aprilie, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările și completările ulterioare, a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări pentru a se stabili dacă prin acestea s-a adus atingere independenței Justiției, cu consecința subminării autorității acesteia", se arăta în comunicatul CSM.

Mai exact, Traian Băsescu a atacat CSM, acuzând instituţia că a devenit o "măciucă" împotriva celor care critică justiţia.

O să fiu foarte direct și pe înțelesul tuturor: în momentul de față, IJ și CSM au devenit o măciucă care se aplică direct în gura oricărui om care vrea să exprime ceva despre justiție. Nu vă supărați, în spatele acestei agresivități a IJ și CSM se află o mare de corupție și o să vă exemplific. Sunt lucruri pe care m-am abținut să le spun, am susținut acest sistem al justiției, am susținut forța lui în raport cu politicienii, dar vreau să clarificăm niște lucruri: sistemul e departe de a fi perfect, așa cum e prezentat de liderii justiției, oricât s-ar supăra maestrul Mândruță și oricât s-ar debăsifica, de ce a fost nevoie de legea 10 cu privire la restituirea de către primari a localităților: pentru că politicul a constatat că cei care avea dreptul erau târâți zeci de ani și nu reușeau să intre în posesia proprietățile. Eu am fost unul dintre primarii care au făcut restituire masive, în locul justiției, care a fost incapabilă să restituie proprietarilor drepturile lor.

Nu-i acuz că sunt corupți, neapărat, dar constatăm că acest delay uriaș, această nedreptate a făcut să apară șemecherii cu drepturi litigioase care au cumpărat de la amărâții care au stat târâiți și au vândut pe nimic", a declarat Traian Băsescu la B1TV.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ