DIRECTORUL SRI, George Maior, ŞI-A DAT DEMISIA

| 27 ian, 13:10

Directorul Serviciului Român de Informații, George Maior, și-a înaintat demisia de la conducerea SRI Președintelui României, marți, 27 ianuarie. Klaus Iohannis, i-a acceptat demisia, anunță administrația prezidențială.

George Cristian Maior a renunțat la șefia Serviciului Român de Informații. Acesta a fost cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii, la data de 4 octombrie 2006.

Citește și: George Maior susţine că nu a ameninţat CCR: A fost doar o constatare

Demisia lui George Maior vine după ce în ultimele zile a făcut un lobby foarte puternic pentru a susține pachetul de legi ale siguranței naționale denumite Big Brother, respinse ca fiind neconstituționale de Curtea Constituțională.

Citește și: George Maior: Noul președinte va face o analiză în privința SRI și va decide dacă rămân în funcție

Pe de altă parte, George Maior anunța înaintea campaniei pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 că își va depune mandatul în fața noului președinte.

Citește și:  Victor Ponta: Klaus Iohannis trebuie să medieze între SRI și CCR

Istoricul lui George Maior

În noiembrie 2004 a fost ales senator în Parlamentul României şi a îndeplinit, succesiv, următoarele funcţii: Preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, membru al Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informaţii Externe, membru al Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi şi membru al Grupului Parlamentar al Partidului Social Democrat.

În perioada 2000-2004 a îndeplinit funcţia de secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.

Între anii 1992 şi 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate şi la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 până în anul 1999 a îndeplinit funcţia de Însărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. În anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador în Ministerul Afacerilor Externe.

S-a născut în localitatea Cluj-Napoca în 16 noiembrie 1967. După completarea studiilor liceale la Colegiul "Gheorghe Şincai", pe care l-a absolvit în anul 1986 cu diploma în Istorie şi Literatură, a urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii "Babeş Bolyai" până în anul 1991.

În anul 1992 a obţinut titlul de Master în Drept Internaţional si Comparat al Universităţii George Washington, Washington D.C. În 1997 i-a fost acordat titlul de doctor în Drept Internaţional, la Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca. Teza sa de doctorat: "Naţional şi european în jurisprudenţa Curţii Europene de la Strasbourg" a fost nominalizată în anul 1998 la Premiul Most acordat de UNESCO.

De asemenea, în anul 2001 a absolvit Colegiul Naţional de Apărare. George Cristian Maior a fost decorat de Preşedintele României cu distincţia Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în Grad de Cavaler şi Ordinul naţional "Steaua României" în grad de Comandor, iar guvernatorul statului Alabama i-a conferit medalia "Meritorious Service Medal of Alabama".

A publicat articole şi lucrări referitoare la drepturile omului, concepte de drept public, precum şi la politici de apărare la nivel global.

Vorbeşte fluent limba engleză.  Este căsătorit cu Anamaria Maior şi are doi copii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ