Deputatul PSD Vasile Gliga, trimis în judecată pentru conflict de interese

| 08 ian, 2014

Deputatul PSD Vasile Ghiorghe Gliga a fost trimis în judecată miercuri de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, el fiind acuzat de conflict de interese, după ce şi-a angajat soţia în cadrul biroului său parlamentar, cu încălcarea prevederilor legale, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Vasile Ghiorghe Gliga, în calitate de deputat, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă prin care soţia sa a fost angajată, în perioada ianuarie 2009 - martie 2011, în cadrul biroului său parlamentar, fiind remunerată din bugetul Camerei Deputaţilor.

Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ancheta în acest caz a fost declanşată în urma unei sesizări trimise la Parchetul General de către Agenţia Naţională de Integritate în noiembrie 2011.

ANI arăta atunci că Vasile Ghiorghe Gliga şi-a angajat soţia, Elena Gliga, în perioada 5 ianuarie 2009 - 28 martie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 28 Mureş. Inspectorii de integritate au calculat că beneficiul patrimonial obţinut de soţia deputatului PSD a fost de 27.095 lei (6.451 euro).

Conform prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003, 'prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative', iar potrivit dispoziţiilor art. 253 din Codul Penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul sau o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ