Desantul oficialilor americani la București, un răspuns ferm la provocările Moscovei

| 21 mai, 2014

Vizita lui Biden dovedește că SUA este alături de România, fiind cea  mai importantă vizită a unui oficial american în România din ultimii 5 ani, când, în octombrie 2009, Joe Biden a sosit pentru prima oară în București. În plus, pentru prima dată în istoria României, NATO, prin secretarul de stat Anders Fogh Rasmussen, lansează mesaje ferme de susţinere a securităţii României.

La provăcările Moscovei față de România, SUA nu rămâne fără răspuns. Al doilea cel mai puternic om din administrația Obama, vicepreședintele SUA, Joe Biden ajunge la Bucureşti pentru a transmite mesaje de garantare a securităţii regionale pe fondul tensiunilor din Europa de Est.

Vizita liderului american are loc într-un context internațional sensibil, ca urmare a anexării de către Rusia a Crimeei și datorită faptului că Ucraina este în pragul războiului civil. Astfel, umbrela NATO se deschide pentru România pentru prima oară în ultimii 10 ani în care am fost membri ai acestei alianţe.

Casa Albă a anunțat că Joe Biden soseşte la Bucureşti împreună cu soția sa, Jill Biden, şi va avea întrevederi cu premierul Victor Ponta și cu președintele Traian Băsescu.


Pe agenda înaltului oficial american se află subiecte de actualitate precum relațiile economice bilaterale, securitatea energetică, situația din Ucraina, dar și continuarea luptei pentru combaterea corupției din România.

Vizita lui Biden dovedește că SUA este alături de România, fiind cea  mai importantă vizită a unui oficial american în România din ultimii 5 ani, când, în octombrie 2009, Joe Biden a sosit pentru prima oară în București. În plus, pentru prima dată în istoria României, NATO, prin secretarul de stat Anders Fogh Rasmussen, lansează mesaje ferme de susţinere a securităţii României chiar de la Bucureşti.

Traian Băsescu nu a fost capabil să ducă o politică externă puternică, ci una izolaționistă, prin criticile dure pe care le-a adus unor importanți actori internaționali prin poziţiile lipsite de consecvenţă şi de multe ori respect. Prezența americană în România nu se datorează lui Traian Băsescu, un personaj care ajunge să fie doar tolerat de SUA dar putem spune că succesul în politica externă a României se datorează inclusiv lui Victor Ponta, un premier care a dus o politică externă constructivă bazată pe relaţii regionale foarte bune.

României i-au fost recunoscute meritele pe plan extern, fapt care a demonstrat că poate fi un jucător important pe scena regională. Guvernul luat o serie de măsuri interesante pentru consolidarea relaţiei româno-americane: a accelerat acțiunile pro-occidentale, prin achiziția de avioane F16, prin suplimentarea bugetului de apărare şi prin demararea lucrărilor la scutul anti – rachetă.

Vizita vicepreședintelui Joe Biden, precedată de cea a secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, dovedește că Washington–ul apreciază contribuția României la securitatea globală și regională, prin urmare SUA își reiterează angajamentul față de apărarea colectivă a NATO și dă garanții de securitate pentru România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 mai, 2014
fan Sultanescu
declaratie vice SUA
Presedintele SUA apreciaza eforturile dvs personale pentru a proteja statul de drept in Romania. E important pentru economia dvs., pentru libertatea si vietile cetatenilor care au8 dreptul sa stie ca firmele lor pot sa concreze fara sa dea mita, ca dosarele vor fi judecate transparent in instanta, si ca nimeni nu e deasupra legii.

Sintem prieteni, avem mult de lucru: comert, investitii, energie.

Domnule presedinte, alianta noastra este puternica si in mare masura datorita dumneavoastra.

Sint onorat sa fac aceasta alianta si mai puternica.

Vreau sa-i spun dlui presedinte. Imi va lipsi, pentru ca termenul sau se va termina inaintea termenului meu.
21 mai, 2014
cantautor
te-ai trezit si tu din somn?
parca esti Sultanescu,consilerul lui Ponta...
parca azi am fi intrat in NATO...
te pomenesti ca daca nu era Ponta Premier ne lasau de izbeliste?
cretin jurnalism mai faceti...
rosu ciumat
PS:ce mai face momentan USL,mai traieste Dle Sultanescu?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ