Victor Ponta a nominalizat cele mai mari aşteptări pe care le are România de la SUA

| 21 mai, 2014

Premierul Victor Ponta a declarat marţi seară la Antena 3 că România aşteaptă de la SUA garantarea securităţii teritoriului, dar şi asigurarea unei independenţe energetice faţă de Rusia.

'Ce vrem de la SUA: două lucruri foarte simple, foarte clare şi (...) anume continuarea asigurărilor concrete privind siguranţa, securitatea teritoriului României, avem în România nu doar sistemul de protecţie antirachetă, avem baza de la Mihail Kogălniceanu, avem avioane multirol, până la momentul la care avioanele cumpărate de România intră în serviciu (...), pe partea cealaltă, dar direct legată de securitatea militară, mă refer la partea economică şi în primul şi în primul rând la securitatea energetică. Noi avem în România cele mai importante companii din energie din America, avem Exxon, avem Chevron, avem companii europene, or, o Românie care îşi asigură cu tehnologie, cu investiţii americane independenţa energetică, să nu mai avem nevoie absolut deloc nici pentru noi, pentru România, nici pentru Moldova să importăm gaze direct din Rusia, o spun foarte direct, este o Românie mult mai puternică, din punct de vedere economic, din punct de vedere al intereselor sale strategice', a afirmat Ponta.

Şeful Guvernului a adăugat că va discuta cu vicepreşedintele american Joe Biden şi problema eliminării vizelor pentru cetăţenii români.

'Problema (vizelor - n.r.) în acest moment este în Camera inferioară a Congresului, acolo unde Partidul Democrat, cel care este condus de Barack Obama şi Joe Biden, este în minoritate, dar cred că aceste presiuni constante pentru ambele partide, Partidul Republican şi Partidul Democrat, poziţia fermă pe care ministrul nostru de externe, domnul Corlăţean, a avut-o faţă de Canada (...), deci un gen de atitudine demnă şi fermă cred că ne va ajuta în mod clar să obţinem ceea ce românii pe bună dreptate îşi doresc şi merită, şi anume să nu mai călătorească cu vize în SUA, ci să beneficieze de ceea ce majoritatea ţărilor europene beneficiază', a punctat Ponta.

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, aflat într-o vizită oficială în România, se va întâlni miercuri cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ