ÎCCJ: Actorul Ion Besoiu NU a colaborat cu Securitatea

| 27 iun, 2014

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că actorul Ion Besoiu nu a fost colaborator al Securităţii, după ce a fost respinsă definitiv o cerere a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

 

Instanţa supremă a respins recursul CNSAS şi a menţinut o decizie de necolaborare dată în noiembrie 2012 de Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit CNSAS, Ion Besoiu a fost recrutat de Securitate în anii 80', primind numele conspirativ de 'Bogdan'. El ar fi dat, în perioada 1980-1985, dar şi din 1988 până în 1989, informaţii despre colegi săi de la Teatrul Bulandra, în principal despre Ion Caramitru şi Liviu Ciulei.

Astfel, într-o notă informativă, Ion Besoiu declara: '(...) s-a discutat din nou la teatru posibilitatea plecării actorului Ion Caramitru în SUA, cu bursa dată de americani. Fără excepţie, se apreciază că acesta nu se va mai înapoia în ţară'.

De asemenea, el ar fi dat informaţii despre actriţa Gina Patrichi, scriitorul Dinu Săraru, istoricul de artă Răzvan Teodorescu sau actorul Victor Rebenciuc.

În schimbul acestor informaţii, el ar fi fost recompensat de ofiţerii de securitate cu câteva sute de lei.

De cealaltă parte, Ion Besoiu a negat acuzaţiile CNSAS, susţinând că nu a semnat niciodată vreun angajament cu Securitatea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ