La ce riscuri te expui dacă utilizezi aplicaţia WhatsApp

| 24 mar, 2014

Achiziţionarea aplicaţiei WhatsApp de către Facebook a atras atenţia prin preţul enorm de cumpărare, însă a generat şi o serie de critici privind securitatea a miliarde de mesaje transmise prin intermediul acestei platforme. Reprezentanţii WhatsApp, aplicaţia achiziţionată pentru preţul de 19 miliarde de dolari, au declarat, pe site-ul oficial, că mesajele dintre telefoanele clienţilor şi serverul lor sunt pe deplin criptate.

Compania avertizează utilizatorii că trebuie să fie conştienţi de faptul că, atunci când trimit mesaje, există posibilitatea ca acestea să nu rămână confidenţiale, însă precizează că istoricul de chat nu este păstrat şi că mesajele sunt şterse din sistemul lor imediat după ce au fost transmise, scrie phys.org.

Totuşi, cercetătorii în securitate menţionează că ar putea există vulnerabilităţi în aplicaţia folosită de aproximativ 450 de milioane de oameni la nivel global.

Paul Jauregui de la firma de securitate Praetorian a precizat pe blogul său că securitatea şi criptarea aplicaţiei WhatsApp nu sunt ideale, menţionând anumite vulnerabilităţi în ceea ce priveşte utilizarea SSL-ului, protocolul criptografic ce permite comunicaţiile sigure. 

,,Cei de la N.S.A. (Agenţia Naţională pentru Securitate) şi-ar dori mult asta. Practic, le-ar permite să urmărească mesajele, să le retransmită sau să deterioreze criptările cu scopul de a intercepta comunicaţiile digitale. Aceste probleme de securitate pun în pericol atât mesajele utilizatorilor, cât şi informaţiile lor private.” 

Jauregui a precizat că Praetorian ar avea nevoie de o autorizaţie din partea celor de la Facebook şi WhatsApp pentru a realiza o evaluare detaliată a securităţii. De asemenea, a adăugat că ,,repararea deficienţelor de securitate nu ar fi foarte dificilă”.

Îngrijorări serioase cu privire la securitate

În Germania, un oficial din landul Schleswig-Holstein a precizat într-o declaraţie că această achiziţie a produs îngrijorări serioase în privinţa securităţii şi că aplicaţia WhatsApp nu se conformează cu normele U.E. privind protecţia datelor. 

Oficialul german, Thilo Weichert, a menţionat că oamenii ar trebui să respingă WhatsApp dacă îşi doresc servicii de încredere.

În octombrie 2013, olandezul Thijs Alkemade, cercetător în securitate, a menţionat într-un articol că se poate împiedica criptarea, adăugând că ,,oricine este capabil de te a spiona pe WhatsApp este capabil, cu suficient efort, şi de a îţi decripta mesajele”.

WhatsApp nu a răspuns întrebărilor agenţiei de ştiri Agence France-Presse (AFP) cu privire la reclamaţiile de securitate.

Câteva aplicaţii rivale susţin că legătura dintre Facebook şi WhatsApp va duce la scăderea încrederii în aplicaţiile asemănătoare.

Nico Sell, cofondatorul aplicaţiei Wickr a declarat că aplicaţia sa a fost descărcată mult mai des de când Facebook a anunţat achiziţionarea WhatsApp. ,,Cred că oamenii vor renunţa la WhatsApp, ştiind că a fost cumpărată de Facebook”, a declarat aceasta pentru AFP.

Sell a precizat că scopul Facebook este acela de a monetiza informaţia, în timp ce Wickr îşi doreşte să protejeze intimitatea şi anonimitatea utilizatorilor, folosind criptări de calitate şi recompensând hackerii care descoperă erori de securitate. 

Milioane de informaţii vulnerabile

,,Ei spun că nu vor pune reclame pe WhatsApp. Dar asta nu înseamnă că nu vor furniza marilor companii informaţiile private ale utilizatorilor. Există foarte multe informaţii ce pot fi analizate din discuţiile cu familia şi prietenii. Având în vedere documentele apărute în presă despre supravegherea N.S.A. din ultimul an, oamenii devin din ce în ce mai conştienţi de cât de uşor este să abuzezi de informaţiile confidenţiale ale altora”, a adăugat Sell. 

Serge Malenkovich de la Kasperski a spus că utilizatorii nu trebuie să se teamă de achiziţionarea WhatsApp. “Nu sunt motive pentru a ne îngrijora de compromiterea confidenţialităţii mesajelor trimise”, a spus acesta. “WhatsApp nu a dorit niciodată să fie un instrument al mesajelor confidenţiale; datele confidenţiale nu ar trebui să fie trimise necriptate prin canale standard de comunicare, fie că se numesc Facebook, WhatsApp sau e-mail. Folosiţi instrumente de securitate consacrate pentru a vă proteja informaţiile faţă de ochii indiscreţi!” 

,,O ameninţare mai mare o reprezintă escrocii care îţi trimit mesaje ce conţin link-uri cu viruşi, şi, în cazul în care apeşi pe ele, îţi vor virusa sistemul sau te vor redirecţiona către site-uri web înşelătoare ce îţi vor fura datele personale”, a concluzionat Malenkovich.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ