Descentralizarea înțeleasă prost de liberali

| 30 noi, 2013

După ce liberalii s-au cam pus de-a curmezișul de fiecare dată în fața aliațiilor social-democrați, părea că măcar descentralizarea să ofere ocazia pentru ca PNL să dea dovadă de coerență și coeziune în raport cu PSD. Dar nu. După Roșia Montană, Codul Rutier sau organizarea comisiei de anchetă legată de achiziția terenului de la Nana, iată că liberalii nu ratează nici de aceasta dată oportunitatea de a crea tensiuni în cadrul USL.

De această dată, rolul principal îi revine președintelui Consiliului Județean Cluj, liberalul Horia Uioreanu. Acesta a trimis joi o scrisoare deschisă premierului Ponta prin care acuza faptul că în urma adoptării descentralizării, ar fi început “un adevărat proces de devalizare a instituțiilor care trec la autoritătile locale”. Uioreanu se plânge că bunurile materiale ale acestor instituții vor fi “transferate pe șest și extrem de rapid de la actualii administratori spre agențiile și instituțiile care rămân în subordinea ministerelor”. “Am un vis urât și sper să nu se facă, în sensul să nu mă trezesc la 1 ianuarie cu o cheie și fără să găsesc o ușă”, a explicat ulterior Uioreanu.

Replica a venit extrem de rapid, Liviu Dragnea exprimând sec că nici vorbă de așa ceva. “Conform proiectului de lege privind descentralizarea, toate structurile administrației publice centrale care vor fi supuse acestui proces vor fi transferate odată cu toate bunurile pe care le dețineau în patrimoniu la data angajării răspunderii Guvernului pentru acest act normativ”, a precizat vicepremierul într-un comunicat. Mai mult, Dragnea a dat asigurări că autoritățile locale care vor prelua structurile descentralizate vor primi resursele integrale necesare exercitării competențelor transferate. “Nu voi permite ca o reformă majoră pentru administrația publică din România să fie afectată de încercarea unor funcționari de a-și conserva privilegiile pe care le-au avut în actualul sistem centralizat”, a avertizat Liviu Dragnea.

Scrisoarea președintelui CJ Cluj este exemplul perfect despre cum poți lansa o temă falsă și de a crea o problemă din nimic. În primul rând, este greu de crezut că acțiunea lui Horia Uioreanu a fost executată din proprie inițiativă, fără girul mai marilor partidului. Acest lucru vine să alimenteze ideea conform căreia Antonescu ar avea o agendă total separată față de partenerii de alianță și chiar față de USL, folosindu-l pe Uioreanu pentru a lovi cu mantă în PSD. În al doilea rând, acțiunea de bună credință “care nu este un atac împotriva domnului Ponta” este contrazisă de metoda pe care a ales-o Uioreanu, scrisoarea deschisă fiind modalitatea cea mai simplă de a spăla rufele în public.

În al treilea rând, demonstrează modul defectuos și mentalitatea profund greșită prin care liberalii și Horia Uioreanu aleg să înțeleagă procesul de descentralizare. Gândul că ar putea să-i scape printre degete bunuri și resurse financiare, îl face pe Horia Uioreanu să se raporteze la aceste instituții ca fiind instituțiile sale proprii. Acest lucru alimentează acuzațiile de baronizare. Ba mai mult, raportându-se la patrimoniul pe care îl gestionează ca un bun personal, Uioreanu aruncă în mod iresponsabil o umbră de îndoială asupra procesului de descentralizare. Acest lucru este foarte grav, funcționarea statului român fiind mai importantă decât un președinte vremelnic de consiliu județean.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ