Deschiderea economică către China: o opțiune strategică începe să dea roade

| 24 iul, 2014

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIIB) anunță o creștere a exporturilor românești cu un incredibil 30%în condițiile unui volum total al schimburilor comerciale de 1,6 miliarde de dolari, în primele cinci luni ale anului.

Eforturile premierului Victor Ponta de apropiere economică de China au început să dea roade: Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIIB) anunță o creștere a exporturilor românești cu un incredibil 30% în condițiile unui volum total al schimburilor comerciale de 1,6 miliarde de dolari, în primele cinci luni ale anului și acesta în creştere cu 26,2% faţă de perioada similară din 2013.

Citeşte şi: Cel mai bogat sat din lume! Fiecare locuitor are cel puţin 200.000 de euro în cont

Strategia premierului social democrat nu a fost însă apreciată de la început. Turneul asiatic și vizita în China efectuate de Victor Ponta și intens contestate de Traian Băsescu au fost la vremea respectivă un permanent subiect de critică politică și ironii dar s-au materializat până la urmă cu un record diplomatic, prima vizită după 19 ani a unui premier al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze.

Ulterior, când în 2013 la București se organiza Forumul Economic între China și statele din Europa Centrala și de Est, o oportunitate regională extraordinară și cu atât mai remarcabilă cu cât a prilejuit vizita premierului chinez Li Keqiang, același Traian Băsescu încerca să saboteze prin acuzații de corupție, în timp ce Mihail Neamțu, liderul unei fantomatice formațiuni, profita de ocazie pentru a protesta politic și acere eliberarea grabnică a unor deținuți chinezi. Am avut deci, pe de o parte echipa lui Traian Băsescu, pusă de-a curmezișul, pe de altă parte echipa guvernului Ponta care a făcut tot posibilul să prezinte România Europei și Chinei, așa cum s-a zis, ca o țară care renaște.

Citeşte şi: Preşedintele chinez: O confruntare cu SUA ar fi dezastruoasă

În prezent țara noastră și-a consolidat poziția recunoscută internațional, de economie emergentă, alături de Polonia și Ungaria, iar rezultatele palpabile mai sus menționate confirmă o alegere strategică făcută de premierul român în decursul anului trecut.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ