Despre Bacalaureat la rece

| 08 iul, 2013

Dincolo de scandalul de la Liceul Dimitrie Bolintineanu, ce ţine capul de afiş al presei de zile bune, primele rezultate naţionale ale bacalaureatului 2013 sunt îmbucurătoare. După doi în care rata promovabilităţii abia a atins 44%, 2013 plasează absolvenţii clasei a XII-a pe un trend crescător. Potrivit rezultatelor finale, înainte de contestaţii, 55,4% dintre liceeni au trecut examenul de maturitatate, cu unsprezece procente în plus comparativ cu 2012.

Gurile rele inoculează în presă ideea că examenul de anul acesta a stat sub semnul fraudei generalizate, a fost organizat prost sau că subiectele au fost mai mult decât abordabile. Binenţeles, argumentele sunt inexistente sau destul de subţiri. Să le luăm pe rând. În tentativa de fraudă de la Dimitrie Bolintineanu autorităţile din învăţământ au subliniat în mod repetat că scurgerea subiectelor era o afacere internă a directorului şcolii, lucru întărit atât de Parchet, cât şi de Serviciul Român Telecomunicaţii care a confirmat că niciuna dintre variantele de subiecte de la proba de bacalaureat nu a ieşit din reţeaua informatică gestionată împreună cu Ministerul Educației. La prezentarea bilanţului, Remus Pricopie a prezentat 15 cazuri cu potenţial de fraudă. Din cele şase, unde a intervenit Poliţia sau Parchetul, patru au fost semnalate de Inspectoratul Şcolar General.

În ceea ce priveşte buna funcţionare a examenelor, ministrul Educaţiei a vorbit de implicare a peste 20.000 de cadre didactice. Totodată, în sesiunea iunie - iulie 2013, numărul camerelor de supraveghere a fost suplimentat. În aceste condiţii, au existat aproximativ 300 de elevi eliminaţi din examene, linie care se menţine constanta faţă de anii precedenți. La capitolul organizare, pentru prima dată Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţia celor implicaţi o secţiune specială pe EDU.RO pentru sesizarea oricăror fapte de corupţie. De asemenea, orice suspiciune privind desfăşurarea Bacalaureatului 2013 a putut fi semnalată şi pe www.educatiepentruviitor.ro sau la Telverde valabil în fiecare judeţ.

Subiectele nu fost mai facile, însă, pentru primul an, au existat deosebiri între probele de la liceele teoretice cu cele de la şcolile tehnologice sau vocaţionale. Aceasta este direcţia pe care actuală conducere a Educaţiei doreşte să o implementeze - o flexibilitate mai mare a probelor. Acest gen de examen, mai relaxat, a dat deja roade în ţările vest europene unde se mizează pe abilitatea şi capacitatea elevului de a pune în practică cunoştinţele acumulate.

Această diferenţiere a probelor plus numărul de participanţi sensibil mai mic faţă de 2012, constituie factorii decisivi în creşterile înregistrate la promovabilitate (anul trecut au fost înscrişi 200.187 de elevi, în acest an numai 188.842). Ministrul Educaţiei a precizat că au promovat bacalaureatul 62% dintre absolvenţii de clasa a XII-a din promoţia 2012 - 2013 şi 30,6% din absolvenţii promoţiilor anterioare. Totodată, şeful învăţământului a prezentat diferenţele dintre mediul rural şi urban, cu un plus de performanţă pentru liceele de la sate. De asemenea, în zona şcolilor tehnologice se menţine o rată de absolvire destul de scăzută.

Remus Pricopie a sesizat corect că nu poate de unul singur să reformeze un sistem subfinanţat, cu metehne de mult împământenite. În consecință, a chemat la dialog sindicatele din breaslă, asociaţiile de părinţi și societatea civilă pentru a căuta cele mai eficiente soluţii. Este o doză de transparenţă pe care autorităţile şi-au asumat-o încă dinainte de începerea Bacului şi pentru care iau notă de trecere.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ