DIICOT: 29 de persoane sunt urmărite penal în dosarul creditelor frauduloase de la BRD

| 19 mai, 19:25

Procurorii DIICOT au pus sub acuzare 29 de persoane în dosarul creditelor frauduloase luate de la BRD, printre care se află omul de afaceri Remus Truică şi fosta sa soţie, Irina.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, Remus Truică este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu penal şi complicitate la spălare de bani, iar Irina Truică de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani, potrivit Agerpres.

În acelaşi dosar, mai sunt urmăriţi penal fostul senator Sorin Roşca-Stănescu, omul de afaceri Adrian Sârbu, precum şi foşti directori ai Sucursalei BRD Dorobanţi sau membri în Comitetul de Credit din Centrala BRD, respectiv Lucian Cojocaru, Alexandru Claudiu Cercel Duca, Gabriela Ştefănescu Gavrilescu, Dana Băjescu, Andrei Mihail Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceauşu, Alice Monac, Alexandru Lucian Anghelescu.

Alte persoane puse sub acuzare: Cristian Relu Aparaschivei, Gabriela Cristina Mazilu, Ilie Marius Coconete, Ştefan Muntean, Ionuţ Nicoreşteanu, Nicolae Ciumeti, Eugen Constantin Pop , Mirela Giorgiana Pop, George Lişu, Andrei Bejenaru, Dan Octavian Harabagiu, Marian Gheorghe, Alexandra Minola Şerban, Dumitru Diaconescu, Dorin Cornel Drulă şi S.N.E.

Conform DIICOT, la sfârşitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât şi cele emise de BNR, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune.

Prejudiciul cauzat BRD se ridică la aproximativ 43,5 milioane euro.

În cadrul grupării, fiecare membru a desfăşurat activităţi specifice interesului, poziţiei, pregătirii şi profesiei sale, în vederea fraudării sistemului bancar, susţine comunicatul DIICOT.

Astfel, doi dintre liderii grupării, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrul BRD, au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonate şi aflate în raporturi de muncă cu banca, persoane care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru nici unul din credite nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate.

Gruparea a fost sprijinită de membri ai Comitetului de Credit din Centrala BRD, respectiv Duca Cercel şi Gabriela Gavrilescu, care au aprobat creditele acordate în mod fraudulos în principal de către Agenţiile "Europa" şi "Primăverii", care funcţionează în interiorul Sucursalei Dorobanţi a BRD.

În activitatea infracţională au fost atraşi şi Dana Băjescu, director executiv în cadrul BRD, Mihai Andrei Nanu, director comercial în cadrul BRD, Alice Monac, director la Agenţia "Europa", Elena Duhomnicu, director al Agenţiei "Primăverii", Monica Ceauşu, director la Agenţia "Europa" după avansarea lui Alice Monac şi Alexandru Anghelescu, director adjunct comercial al Sucursalei Dorobanţi.

Cel de-al treilea lider al grupului a fost Remus Truică, el beneficiind de 15 din cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD.

Creditele au fost date unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul lui Truică, acesta obţinând astfel suma de 35 milioane euro, care a fost în ceea mai mare parte externalizată prin includerea acesteia în circuite financiare prin conturi deschise în Monaco, Elveţia, Austria şi Cipru, conturi controlate direct de Remus Truică şi Cristian Aparaschivei (şoferul lui Truică).

Banii au fost folosiţi pentru achiziţionarea unor bunuri de lux, ambarcaţiuni şi imobile.

Procurorii mai susţin că Remus Truică s-a folosit în principal de Cristian Aparaschivei, omul său de încredere, care la rândul său a atras în cadrul grupării alte persoane.

În acelaşi sens, Remus Truică a coordonat şi înfiinţarea a 5 societăţi comerciale reprezentate şi administrate de Cristian Aparaschivei, Ilie Coconete şi S.N.E, care de asemenea au obţinut în mod fraudulos credite de la BRD.

La acest grup au aderat şi Adrian Sârbu şi Sorin Roşca Stănescu, care au contractat în folos personal credite în aceleaşi condiţii frauduloase ca şi cele din cazul lui Truică.

În dosar mai sunt implicaţi trei evaluatori agreaţi de BRD, care au stabilit pentru terenurile ce au fost ipotecate în favoarea băncii valori mult supraevaluate faţă de valoarea reală de piaţă, precum şi doi notari: Minola Alexandra Şerban şi Dumitru Diaconescu.

DIICOT mai arată că niciunul din cele 17 credite nu a fost restituit, fiind trecute în categoria creditelor neperformante, BRD constituind provizioane în cuantum de 20,2 milioane euro, după ce anterior au fost efectuate prelungiri succesive ale termenelor de constituire a depozitelor colaterale pentru plata dobânzilor şi comisioanelor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ