Din seria veştilor bune pe care nu le vede nimeni – despre scăderea şomajului

| 31 ian, 2014

Agenda publică a acestor zile este una extrem de încărcată – codurile portocalii de viscol şi zăpezi, discuţiile privind Codul penal şi Codul de procedură penală, negocierile cu FMI şi mai nou plecarea Elenei Udrea din PDL.

Repeziciunea cu care aceste teme se succed nu lasă loc altor subiecte cu adevărat importante pentru români, dar care sunt preluate marginal în mass-media întrucât nu produc audienţa dorită. Este şi cazul recentelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) care arată scăderea şomajului în România.

Astfel, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,1%, pentru luna decembrie 2013, aflându-se în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna anterioară şi în creştere cu 0,4 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în luna decembrie 2012, potrivit informaţiilor furnizate de INS. Numărul şomerilor (în vârstă de 15 - 74 ani) estimat pentru luna decembrie 2013 a fost de 719.000 persoane, în scădere faţă de luna precedentă, când s-au înregistrat 740.000 de persoane.

Trebuie menţionat că scăderea şomajului chiar în luna decembrie, adică în plină iarnă, este în sine o veste foarte bună, ştiut fiind că în perioada sezonului rece sectorul construcţiilor este paralizat. Totodată, după ce în luna noiembrie 2013 a fost consemnată o oarecare stabilizare a ratei şomajului, ultima lună a anului trecut a adus o mult aşteptată scădere a acestui indicator, ceea ce oferă motive justificate de optimism

Noile cifre care atestă scăderea şomajului nu numai că sunt mulţumitoare, dar ele permit Executivului să îşi continue politicile de stimulare a investiţiilor. Într-o ţară în care şomajul este ţinut în frâu, este evident că presiunile sociale sunt mai mici. Prin urmare, dacă economia va continua ritmul de creştere, gradul de ocupare al forţei de muncă se va îmbunătăţi, iar România va fi în continuare una dintre performerele Uniunii Europene. Este în primul rând meritul guvernării USL care a reuşit să recupereze handicapul generat de guvernările PDL, gestionând eficient unul dintre capitolele esentiale pentru bunul mers al economiei.

Desigur, rata şomajului trebuie cuplată şi analizată alături de alţi indicatori esenţiali din punct de vedere macroeconomic. Astfel, România a reuşit să devină un reper important pe harta investitorilor străini, în anii anteriori concretizându-se o serie de investiţii de calibru precum fabrica Daimler de la Sebeş, preluarea investiţiei Nokia de la Jucu de către DeLonghi, investiţia germanilor de la Bosch etc.

În plus, este de aşteptat ca rating-ul de ţară al României să fie revizuit în sens pozitiv în următoarea perioadă, mai ales că România este pe care să securizeze acordul cu FMI, ceea ce va transmite un semnal de stabilitate pentru investitori.

De la preluarea guvernării de către USL, Cabinetul Ponta a depus eforturi uriaşe pentru ca gradul de ocupare al forţei de muncă să se îmbunătăţească. Iar în lumina datelor INS, premisele sunt dintre cele mai bune. Rămâne doar ca potenţialul investiţional pe care îl are ţara noastră să fie valorificat maximal, caz în care rata şomajului din România nu poate decât să scadă şi în lunile următoare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ