Discuţia despre demiterea lui Băsescu este tardivă

| 04 iul, 2013

Institutul Naţional de Statistică a publicat astăzi datele finale ale recensământului din 2011. Populaţia stabilă a României la 20 octombrie 2011 era de 20.121.641 de persoane, în scădere cu 1.559.300 de persoane faţă de situaţia existentă la recensământul anterior.

Numărul persoanelor plecate în străinătate pentru o perioadă de cel puţin un an, dar care nu fac parte din populatia stabilă, este de 727.500 de persoane, cifra reprezentând aproximativ 30 % din cea reală.

Dincolo de bulibăşeala INS care vorbea în urmă cu un an despre 19,3 milioane de români, aceste cifre reactivează o pleiadă de comentatori, majoritatea aflaţi în solda Antenelor, care atacă USL, pe ideea că nu a fost suficient de fermă în a susţine validitatea referendumului de suspendare a lui Traian Băsescu din 2012. Argumentul adus în discuţie este ca, în conformitate cu datele finale publicate de INS, cvorumul de validare a referendumului de suspendare ar fi fost atins.

Numai că, ce ignoră goarnele lui Voiculescu este că la momentul referendumului de suspendare din 2012 regulile au fost foarte clare. USL a respectat legea, reglemetările de atunci, refuzând să intre pe un drum care ar fi însemnat un precedent foarte periculos cu privire la nerespectarea legilor ţării. Mai mult decât atât, Uniunea Social Liberală nu putea anticipa rezultatele recensământului. Dovadă că între cifra intermediară de 19,3 milioane şi cea finală de 20, 1 milioane este o diferenţă de aproape 1 milion de oameni. Dacă această diferenţă era, să spunem, de 1,5 milioane de oameni, atunci cvorumul, chiar şi pe datele INS ar fi fost invalidat.

Mai mult decât atât, chiar şi acum se simte nevoia de clarificare a confuziei care se menţine între cifra populaţiei stabile şi cifra cetăţenilor cu drept de vot, posesori de CNP românesc. Rămâne ca autorităţile abilitate să coreleze aceste cifre. Prin urmare, niciun guvern responsabil nu îşi putea permite să acţioneze altfel decât în baza legilor ţării şi a datelor publice certificate de instituţiile statului şi valabile la acel moment.  USL a acţionat corect, respectând legislaţia.

Cât priveşte dimensiunea politică a evenimentului, USL a câştigat atunci şi va câştiga în perspectivă. Atunci, pentru că a demostrat cât de nepopular a ajuns preşedintele Băsescu după ce 7,4 milioane de români i-au spus să plece acasă. În perspectivă, pentru că USL va rămâne în istorie, drept o formaţiune responsabilă care a respecta legea, punând-o mai presus de interesele partizane, chiar şi în condiţiile în care a ratat un obiectiv politic important.

Cât despre Băsescu, el va avea întotdeauna acest stigmat al preşedintelui “masă verde”, al şefului de stat rejectat de majoritatea populaţiei şi care s-a ascuns sub robele judecătorilor de la Curtea Constituţională.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ