Dispariţia avionului Boeing 777 a băgat Malaysia în faliment

| 03 apr, 2014

Compania aeriana a Malaeziei se confrunta cu probleme financiare inca dinainte de a disparitia avionului Boeing 777, care decolase pe 8 martie din Kuala Lumpur si se indrepta spre Beijing. Insa tragedia aeriana care a facut inconjorul mapamondului, considerata una dintre cele mai grave si misterioase accidente aviatice din ultimii ani, afecteaza si mai mult operatorul malaezian, scrie CNN in pagina online.

Disparitia zborului MH370, de pe ruta Kuala Lumpur (Malaezia) – Beijing (China), a afectat serios compania Malaysia Airlines. Operatorul aerian de linie se confrunta cu grave probleme financiare, astfel incat, singura solutie pentru a nu intra in faliment ar putea consta intr-un ajutor de stat, potrivit CNN.

„Operatorul aerian national joaca un rol important in turismul unei tari, de la transportul calatorilor si pana la manipularea marfurilor si angajatii care lucreaza acolo. Un astfel de accident afecteaza serios orice companie si, implicit, industria turistica”, explica Timothy Ross, analist sef in cadrul Credit Suisse Asia. „Intrebarea care se pune este urmatoarea: are nevoie de ajutor guvernamental? Si daca se ajunge la concluzia ca da, in ce forma statul va ajuta operatorul? Ar avea mai mult sens sa privatizeze compania?”, se intreaba analistul.

Costul unei tragedii

Ministrul interimar al Transporturilor din Malaezia, Hishammuddin Hussein, a precizat in cadrul unei conferinte de presa sustinute miercuri ca s-au depus toate eforturile pentru a gasi aeronava disparuta pe 8 martie, la o ora de la decolare, ce avea la bord 239 de pasageri.

Malaysia Airlines s-a confruntat cu o competitie acerba in ultimii ani, odata cu patrunderea mai multor companii internationale pe piata din Malaezia. Printre acestea se numara low-costul AirAsia, un concurent serios pentru operatorul national.

De altfel, Malaysia a incercat sa impulsioneze veniturile prin promotii agresive si a renuntat la cateva zboruri intercontinentale. Insa strategia de business nu a functionat, iar operatorul a ajuns sa inregistreze pierderi in ultimii trei ani, ajungand la un deficit de 1,3 milioane de dolari.

Mai mult, disparitia Boeing-ului 777 la inceputul lunii martie n-a facut decat sa amplifice problemele financiare ale companiei aeriene. Familiile pasagerilor din avionul disparut au dat in judecata compania aeriana, cerand daune de milioane de dolari. In acelasi timp, operatorul se izbeste de neincrederea potentialilor clienti, care evita sa mai apeleze la serviciile lor.

Guvernul malaezian a mai ajutat in urma cu un deceniu operatorul aerian, neprofitabil si atunci, creand, practic, o noua companie nationala, care a absorbit activele si pasivele vechii institutii, ajutand organizatia sa-si plateasca datoriile. „Au reusit s-o faca sa devina profitabila pentru cativa ani”, explica economistul de la Credit Suisse. Cel mai probabil, si de data aceasta, statul va incerca sa ajute operatorul sa-si refaca aripile. Intrebarea care se pune este cum anume.

Reprezentantii Malaysia Airlines n-au vrut sa faca niciun comentariu pe marginea acestui subiect, noteaza CNN.

Pasagerii si turistii chinezi evita Malaezia

De altfel, un important operator de turism din China a anuntat scaderea cererilor pentru circuite turistice in Malaezia, in timp ce o alta companie chineza a decis anularea rezervarilor la zborurile companiei Malaysia Airlines, dupa disparitia avionului Boeing 777, informeaza si AFP.

Astfel, China International Travel Service, o companie de stat, a anuntat un "declin considerabil" al rezervarilor pentru circuite turistice in Malaysia, a declarat un reprezentant al operatorului, citat de cotidianul oficial China Daily.

La randul sau, China Youth Travel, o agentie fondata de Liga tinerilor din Partidul Comunist chinez, a decis suspendarea rezervarilor de bilete la compania Malaysia Airlines si transferarea rezervarilor deja facute la alte companii, adauga cotidianul China Daily.

"Avand in vedere ca Malaysia Airlines a fost implicata recent intr-o serie de incidente, iar turistii chinezi sunt ingrijorati in legatura cu rezultatele companiei privind siguranta, trebuie sa dam dovada de responsabilitate pentru protectia cetatenilor nostri", a precizat compania intr-un comunicat.

Disparitia avionului Boeing 777 apartinand companiei Malaysia Airlines, in urma cu trei saptamani, cu 153 de pasageri chinezi la bord si 239 de persoane, in total, continue sa provoace emotie pe retelele sociale din China, unde atat compania, cat si autoritatile malaysiene au fost criticate vehement pentru gestionarea cazului.

In plus, 77,7% dintre persoanele intervievate intr-un sondaj realizat pe internet au afirmat ca disparitia zborului MH370 le-ar putea descuraja sa mai viziteze Malaysia. Sondajul a fost realizat in randul a 59.600 de persoane, iar rezultatele au fost publicate de site-ul de stiri Sina.com.

Fluxul de turisti chinezi spre Malaezia a crescut cu 15% anul trecut, ajungand la 1,8 milioane. China este cea de-a treia tara de origine pentru turistii chinezi care viziteaza Malaysia, dupa Singapore si Indonezia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ