DNA: Cei trei experți contabili din dosarul lui Marian Oprișan, trimiși în judecată

| 03 feb, 16:30

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a celor trei experți contabili, dintre care doi în stare de arest preventiv, din dosarul în care este judecat șeful CJ Vrancea, Marian Oprișan, alături de alte persoane.

Au fost deferite justiției în stare de arest preventiv Ileana Cernea (Pintea), pentru favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu și fals intelectual, și Elena Mușuroiu, pentru complicitate la favorizarea făptuitorului și la abuz în serviciu. Cel de-al treilea expert trimis în judecată este Liviu Macovei, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, anunţă DNA.

DNA precizează că Ileana Cernea (Pintea) a fost desemnată de către instanța de judecată, în 10 iulie 2014, pentru a efectua expertiza financiar-contabilă în dosarul nr. 271/ 231/ 2010 al Judecătoriei Cluj-Napoca — Secția Penală, având ca obiect judecarea unui dosar finalizat cu rechizitoriu de procurorii anticorupție și trimis spre judecare la 5 iunie 2006. Dosarul a fost strămutat de mai multe ori, în prezent aflându-se la Judecătoria Cluj-Napoca, prima instanță învestită cu judecarea cauzei.

Sursa citată menționează că unul dintre inculpații trimiși în judecată în dosarul respectiv a cerut numirea, în calitate de expert recomandat pentru a participa la efectuarea expertizei financiar contabile, a Elenei Mușuroiu, care a și dobândit această calitate.

Conform atribuțiilor stabilite de instanța de judecată, expertul desemnat Ileana Cernea (Pintea) trebuia să răspundă la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe, iar experții parte (recomandați de inculpații din dosar) urmau să-și exprime și ei opiniile cu privire la obiective.

"La 15 octombrie 2014, Cernea (Pintea), (...) pentru efectuarea expertizei financiar-contabile, s-a înțeles cu Elena Mușuroiu, expert parte al unuia dintre inculpați, să îi permită acesteia din urmă să conceapă și să întocmească raportul de expertiză fără a-l supune niciunei cenzuri și acceptând concluziile consemnate de către aceasta. Raportul, în care se statua inexistența vreunui prejudiciu cauzat de inculpatul respectiv, a fost semnat de experta desemnată de instanță fără a verifica realitatea afirmațiilor cuprinse în acest document, încălcând principiul și totodată dreptul tuturor persoanelor la un tratament egal în fața legii și interesul participanților la procesul penal și al statului în aflarea adevărului și respectarea legii", se arată în comunicat.

Procurorii susțin că, în acest fel, expertul desemnat de instanță l-a ajutat pe inculpatul trimis în judecată, în sensul împiedicării sau îngreunării tragerii sale la răspundere penală, prin crearea unei situații apte să genereze pronunțarea unei soluții de achitare față de acesta.

"De asemenea, a atestat în cuprinsul raportului de expertiză, în mod nereal, faptul că a întocmit expertiza înregistrată la registratură Judecătoriei Cluj-Napoca, în 9 ianuarie 2015. În calitate de expert parte al altui inculpat judecat în același dosar, Liviu Macovei a înlesnit încălcarea atribuțiunilor de serviciu de către inculpata Cernea, cu consecința directă a vătămării drepturilor și intereselor părților din dosar și a statului, prin semnarea, în 8 ianuarie 2015, a raportului de expertiză financiar-contabilă, raport despre care cunoștea că nu a fost întocmit de către expertul numit de către instanță, ci de către expertul parte Elena Mușuroiu", au mai constatat procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Tag-uri: DNA, marian oprisan
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ