DNA cere arestarea deputatului Vlad Cosma, fiul președintelui CJ Prahova

| 11 feb, 2014

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, i-a cerut ministrului Justiţiei să solicite Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului PSD Vlad Alexandru Cosma, fiul președintelui CJ Prahova Mircea Cosma.

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, a transmis marţi cererea şi referatul întocmit de procurori, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a solicita Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului PSD Vlad Alexandru Cosma, acuzat de trafic de influenţă.

„Din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Cosma Vlad Alexandru ar fi săvârşit o infracţiune de corupţie, în mod repetat, pe parcursul unui interval de timp însemnat şi că ar fi primit sume semnificative de bani ce constituie obiectul infracţiunii investigate. Modul şi circumstanţele în care inculpatul ar săvârşit infracţiunea reţinută în sarcina sa sunt de natură de a aduce atingere gravă unui climat economic şi concurenţial corect, de care trebuie să se bucure agenţii economici participanţi la efectuarea unor lucrări finanţate de la bugetul de stat”, se arată în referatul procurorilor, citat de Agerpres.

DNA mai susţine că funcţiile ocupate de Vlad Alexandru Cosma 'potenţează gradul de pericol social al faptelor de corupţie săvârşite'.

'În raport cu art. 5 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 23 din Constituţie, măsura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci când există motive verosimile că s-a săvârşit o infracţiune sau există motive temeinice de a se crede în posibilitatea săvârşirii unei noi infracţiuni, fiind necesară astfel pentru apărarea ordinii publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea în bune condiţii a procesului penal. Analiza acestei condiţii în raport cu natura faptelor reţinute în sarcina sa, persoana şi conduita inculpatului, reacţia opiniei publice şi rezonanţa faptelor, denotă că în speţă sunt îndeplinite exigenţele pentru a putea fi dispusă privarea de libertate', mai spun procurorii.

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost reţinut marți de DNA, el fiind scos cu cătuşe din sediul de la Ploieşti al instituţiei, după ce a fost audiat patru ore de procurori. Procurorii DNA au dispus urmărirea penală în cazul deputatului Vlad Alexandru Cosma şi a tatălui său, Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova. Cei doi sunt acuzaţi de trafic de influenţă.

Întrebat dacă se consideră vinovat, Mircea Cosma a răspuns la ieşirea din sediul DNA Ploieşti că "Nu". El urmează a fi înaintat cu propunere de arestare preventivă Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Din ordonanţa de efectuare a urmăririi penale au rezultat indicii rezonabile că Vlad Cosma, împreună cu altă persoană apropiată, prin acte materiale repetate, a pretins şi a primit în perioada 2012 - 2013 de la mai mulţi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale - denunţători în cauză - importante sume de bani (aproximativ 4.410.149,97 lei) disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv către două societăţi comerciale, pe care, în fapt, aceştia le controlau.

'Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societăţile respective să obţină, de la instituţia publică, lucrări şi servicii curente de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă supraevaluate, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând 'comisioanele' conform înţelegerilor cu cei doi inculpaţi', declară procurorii.

Cei doi au fost chemaţi marţi la sediul DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti, unde li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.

Ancheta în acest caz a fost realizată cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ