UPDATE. Parchetul General cere ridicarea imunităţii lui Ovidiu Silaghi

| 19 aug, 2013

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de deputatul Ovidiu Silaghi, acuzat de DNA de trafic de influenţă în formă continuată, fapte despre care există indicii şi date că ar fi fost săvârşite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor.

UPDATE 2. "În conformitate cu dispoziţiile art. 109 alin. 2 din Constituţia României şi art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 republicată privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Silaghi Ovidiu Ioan, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată", se arată într-un comunicat al Parchetului General.

 

UPDATE 1. Denunţul că Ovidiu Silaghi ar fi primit mită pentru continuarea unor contracte vine chiar de la regele asfaltului Nelu Iordache, arestat pentru evaziune fiscală. Omul de afaceri Nelu Iordache le-a declarat procurorilor DNA că Ovidiu Silaghi folosea un aparat de bruiaj atunci când s-au întâlnit la Satu Mare şi că el este cel care i-a dat 200.000 de euro pentru a nu rezilia un contract între Ministerul Transporturilor şi compania sa, potrivit referatului DNA în cazul deputatului liberal care este acuzat de trafic de influenţă.

Conform referatului, Nelu Iordache susţine că, în dimineaţa zilei de 23 noiembrie 2012, s-a deplasat cu un avion la Baia Mare, după care a mers cu o maşină la locuinţa lui Ovidiu Silaghi din Satu Mare, unde i-a înmânat acestuia 200.000 euro, banii fiind pretinşi de ministrul Transporturilor de atunci pentru a nu rezilia un contract între SC Romstrade SRL şi CNADNR.

"Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, ştia că urmează să vin la el şi ştia şi de problema rezilierii. Încă înainte de a începe discuţia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit şi i-am zis că am banii la mine, precizându-i şi cuantumul sumei, mi-a zis că este ok şi m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era şi Ş.R., unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu P.M. a doua zi dimineaţă pentru anularea rezilierii şi am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute", a declarat Nelu Iordache.

Procurorii mai arată că, după ce i-a dat banii lui Silaghi, Nelu Iordache l-a contactat telefonic pe un apropiat, Stan Mădălin, şi i-a confirmat că "i-a dat ce avea de dat" lui Silaghi.

De altfel, Nelu Iordache susţine că mai avusese o întâlnire cu Ovidiu Silaghi în data de 12 noiembrie 2012 la biroul acestuia de la Ministerul Transporturilor, în urma căreia 'a înţeles ce se aştepta de la el'.

"Nelu Iordache susţine că, după ce a primit notificarea de reziliere, s-a dus la biroul ministrului Silaghi Ovidiu cu intenţia de a afla modalitatea de rezolvare a problemei. Întrucât la prima discuţie pe care a avut-o cu acesta i-a spus că nu ştie despre ce este vorba şi că se va informa, Nelu Iordache declară că a înţeles că ministrul aştepta altceva de la el", se mai arată în referatul procurorilor DNA.

 

UPDATE. Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a declarat pentru gandul.info că preşedintele Traian Băsescu ar fi răspunzător pentru ceea ce i se întâmplă lui Ovidiu Silaghi. "Sunt convins 100% de faptul că Traian Băsescu cunoaşte în amănunt toate dosarele penale ale politicienilor, încă din faza cercetărilor premergătoare, sunt convins că dacă dacă Ovidiu Silaghi nu era propus pentru a fi ministru al Transporturilor nu se începea nicio urmărire penală împotriva dumnealui, văd cu stupoare cum DNA anunţă public că domnul Silaghi este acuzat că ar fi primit şpagă 200.000 de euro. Mi se pare strigător la cer pentru că astăzi domnului Silaghi i se pune pecetea de şpăgar. Eu mi-aş dori din toată inima ca DNA-ul să funcţioneze cu profesionalism fără să facă justiţie prin mass-media. Traian Băsescu a ştiut de acest dosar şi părerea mea este că şi spune când să li se dea drumul şi când să fie ţinute. S-a înrăutăţit situaţia în Burkina Faso", a declarat Fenechiu, pentru gândul.

 

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat procurorului general să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă în formă continuată, fapte despre care există indicii şi date că ar fi fost săvârşite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor, a anunțat DNA.

Potrivit unui comunicat DNA, din referatul întocmit de procurori a rezultat că există indicii și date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012,  Silaghi Ovidiu Ioan, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa, în schimbul  asigurării derulării contractelor pe care SC Romstrade SRL, compania lui Nelu Iordache, le încheiase cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor) şi pentru ca plățile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.

Din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.

Ovidiu Silaghi este propunerea pe care PNL a făcut-o pentru ocuparea portofoliului Ministerului Transporturilor după retragerea lui Relu Fenechiu.

Președintele Traian Băsescu a declarat că va anunța o decizie cu privire la numirea viitorului ministru al Transporturilor în data de 23 august, cu două zile înainte de finalul mandatului interimar al premierului Victor Ponta la conducerea acestei instituții.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ